Albir

Albir ligger på Costa Blanca kusten mellan Benidorm och Altea och är en del av Alfaz del Pi. Denna lilla moderna semesterort ligger ungefär 50 minuters bilresa från Alicante och 5 km från Benidorm. Tar man bussen till Benidorm från Albir tar det ungefär 20- 30 minuter. Albir kallas även El Albir och LÀlbir.

Boka boende/hotell i Albir

SÖK BOENDE HÄR

 

Centrum

Albir har en befolkning på ca 14 000 invånare och är en liten badort som ligger inklämd mellan Altea och Benidorm. I centrum finns inga höjdskillnader medan bostadsområdena ligger på sluttningar mot berget Sierra Heladas. Därifrån har man vacker utsikt över staden. Det finns endast några få hus som är över fem våningar högt och deras vägar är breda och kantade av träd. Det finns även många olika parkeringsplatser. Sierra Helada har ett naturskyddat område med en fyr dit man kan ta sig på den populära promenadstigen. I Albir finns många matvarubutiker och affärer av olika slag samt mycket restauranger och barer med mat från hela Europa. Även om det finns många barer och restauranger så är nattlivet lugnt. Vill man ha lite mer fart och fläkt kan man bege sig till livliga semesterorten Benidorm som bara ligger några km bort. I Albir finns även bank, post och apotek. Det finns få hotell och lägenheter men de som finns är moderna och bra.

Mat

I Albir finns många olika restauranger som serverar olika sorters mat både typisk spansk mat och mat från andra länder. Det finns något för alla smaker. De flesta restaurangerna ligger på huvudgatan men även längs strandpromenaden. Man kan även lätt promenera längs med strandpromenaden och komma till Altea om man vill ha ännu fler restauranger att välja mellan.

Ta sig hit

Ska man till Albir landar man på den närmaste flygplatsen som ligger i Alicante (El Altet) ungefär 58 km bort. Från flygplatsen kan man ta buss till Albir och det tar ungefär 45 minuter. Utanför flygplatsen finns många taxibilar som man kan ta om man vill komma vidare på ett lätt och smidigt sätt. Flygplatsen har även många biluthyrningsfirmor om man vill ha en egen bil för att ta sig fram och se sig om på Costa Blanca. Det är smidigt att hyra bil på flygplatsen i och med att biluthyrningsfirmorna ligger på flygplatsen eller i området runt.

Fiesta

I och med det varma och härliga vädret både sommar och vintertid så brukar man året runt ha sina fester utomhus. Alla i staden lämnar sina bostäder för att vara med och fira. De flesta fiestorna har oftast någon religiös anknutning. De viktigaste festivalerna är San Jose den 19 mars, fiesta de la Creuta i maj, Albir filmfestival i juli, summer festival den 1-15 augusti, Honor del Santisimo Cristo del Buen Acierto i november och Fiestas de la Purisima i december.

Sevärdheter

Albir Garden Aqua Park

Väljer man att bo på familjehotellet Albir Garden Aqua Park kan man få njuta av en härlig vattenpark. Hotellet har byggt en vattenpark med flera pooler och 16 vattenrutchbanor i olika storlekar. Detta hotell har även flera olika grönområden och gott om sportaktiviteter. Härifrån har man gångavstånd till centrum, endast 500 meter. Vattenparken är stäng under vintermånaderna 31 oktober – 1 april.

Parque Natural de la Serra Gelada

Naturskyddade området i Albir. Det är värt att ta en promenad hit och njuta av den vackra naturen, men man bör då ta en promenad när det inte är för varmt, utan istället tidigare på morgonen när det är svalare.

Albir fyr

Albir har en fyr som ligger i det naturskyddade området Sierra Helada. Hit går en promenadväg som är väldigt populär att vandra utmed.

Nöje

Casa de Cultura är ett kulturcentrum som har konsertsal, TV- studior och utställningsrum. Här hålls filmfestivalen, en jazzfestival i oktober och konserter med internationella danskompanier och orkestrar under hela året. Det brukar vara aktiviteter här hela året runt.

Golf

Mitt i centrala Albir ligger Albir Golf där det finns 2 hektar gräsmatta som är kantad av vackra träd och buskar. Detta område ägs och tas om hand av rådet av IÀlfaz del Pi. Här kan man träna upp sin golf och put. Förutom golf kan man även spela cricket och fotboll här. Från Albir Golf är det gångavstånd till nästan alla hotell, lägenheter och stranden.

Stränder

Albir har en ren och fin strand på 600 meter och består av fina släta stenar. Stranden heter Playa de Raco` de IÀlbir och har tilldelats EU:s blå flagg klassificering på grund av sin renlighet och de utmärkta faciliteterna. På den ena sidan av stranden ligger naturreservatet Sierra Helada och på den andra sidan den berömda Ifach som hör till Calpe. Vid stranden ligger en fin strandpromenad där Paseo de Las Estrellas finns. Det är en gata med stjärnor i marken för att hedra de stjärnor som vunnit priser vid Albir filmfestival. På ljumma sommarkvällar hålls hantverksmässa här. Stranden har även badvakter, första hjälpen post, duschar och ambulans i beredskap.

Karta över Albir