Hyra hus / lägenhet på Costa Blanca

Många väljer att hyra lägenhet eller hus på Costa Blanca, den vita kusten. Här finns de milsvids långa vita stränderna med kristallklart vatten och stora klippor som sträcker sig ut över havet. Här hittar du det sköna klimatet och det är en av de hälsosammaste platserna i världen på grund av de saltsjöar som ger en ren och frisk luft, vilket är bra för astmatiker och personer med ledvärksproblem.

Sök direkt:


Booking.com


Vintrarna är milda och somrarna är lagom varma. Här råder en medeltemperatur på 20 grader vilket gör att många tillbringar tid på kusten och stränderna hela året om. Det finns mycket att se, upptäcka och göra på Costa Blanca året om oavsett vad du är ute efter. Är det stränderna som lockar passar det perfekt i och med klimatet, är det istället sevärdheter så hittar du även detta här, är det istället shopping så finns det även ett stort utbud av affärer.

Vill man upptäcka Spanien är det ett bra sätt att åka hit ner och hyra en lägenhet eller villa. Många privatpersoner hyr ut sina lägenheter på Costa Blanca. På Costa Blanca övervintrar fler än 30 000 svenskar och ännu fler kommer hit under semestertiden. Hyr man en bostad istället för att bo på hotell får man högre bekvämligheter och det är mer prisvärt, speciellt om man vill vara borta en längre period. Man har en större yta att röra sig på, det finns kök så att man kan laga mat själv om man inte vill gå på restaurang, det finns oftast tvättmaskin vilket passar bra för barnfamiljer, man kan komma och gå som man vill, man kan umgås på ett annat sätt om man är flera som reser tillsammans m.m. Vissa bostäder som man hyr har även pool och trädgård vilket passar extra bra för barnfamiljer. Vill man ha partyliv eller bara vara nära centrum finns det ett stort antal lägenheter som man kan hyra som ligger centralt placerade.

När man hyr en bostad finns det många alternativ att välja mellan och man bör först veta vad man själv är ute efter:

  • Hur många rum man vill ha?
  • Hur många sängplatser?
  • Vilket läge på bostaden, är det stranden eller centrum som lockar eller närhet till golfbanor?
  • Ska det finnas pool, trädgård m.m ?

Vet man vad man vill ha kan man välja mellan att boka genom en uthyrningsfirma eller privat. Att boka genom en uthyrningsfirma är mycket säkrare än att boka privat. Man får en annan sorts garanti och det finns ett större utbud av fastigheter om man går via en uthyrningsfirma. Bokar man via en svensk förmedlare får man skriftliga bekräftelser och avtal där villkor anges. Gäller sedan inte dessa avtal kan man klaga hos Allmänna reklamationsnämnden. Dessa svenska lagar gäller dock inte om man går via utländska förmedlare. Bokar man privat kan man komma över billigare bostäder men då gäller det att man skriver tydliga avtal och ber om kvitton vid betalningar. Här kan man även tänka på att inte betala hela summan i förväg. Det kan även vara bra att ha en försäkring ifall man måste avboka resan eller något annat oförutsett händer.

Går man via en uthyrningsfirma får man först fylla i ett bokningsformulär via internet. Man får en skriftlig bekräftelse och hyresavtal som ska skrivas under. När man har bokat betalar man oftast en handpenning och resten senare. Runt en vecka innan resan brukar man få informationen om var, när och hur nyckeln till bostaden hämtas. Man har även rätt att få information om det sker några förändringar som har med bokningen att göra. Man betalar ofta en deposition när man hyr en bostad, men denna får man tillbaka om allt är som det ska när man lämnar stället. Det datum man kommer och det datum man åker kan på vissa ställen vara vilken veckodag som helst. Oftast brukar man få tillgång till bostaden efter klockan 15 på ankomstdagen och till klockan 12 på avresedagen om man inte kommer överens om något annat. Är man av någon anledning tvungen att avboka kan man bli tvungen att betala en avbokningsavgift och ibland även en del av hyran beroende på när man avbokar. Är det så att man inte betalar hyran för bostaden i tid kan man bli struken från bokningen.

Man bör tänka på att det är privatpersoner som hyr ut sina bostäder via förmedlingar och därför bör man vårda dessa bostäder väl under hyrestiden. Man måste följa de ordningsregler, anvisningar och bestämmelser som gäller. Uppstår det skador på bostaden ansvarar man själv för detta om man har varit vårdslös. När man ankommer till bostaden och det finns något att klaga på eller anmärkningar på bostadens skick ska man framföra detta så fort som möjligt, likväl om det händer något under vistelsens tid. Man får inte ta in fler personer för övernattning än vad man har angett i bokningen.

Något som man bör observera är att vid de bostäder där det finns pool kan dessa vara avstängda under vinterhalvåret. Hos vissa uthyrare ingår städ medan hos vissa får man betala en avgift för att få detta. På vissa ställen ingår lakan, handduk och badhandduk medan vissa inte har denna servicen. Det kan finnas avgifter för att få denna service medan på vissa ställen får man själv ta med sig detta. Flera bostäder har TV med skandinaviska kanaler och internet. Flera olika uthyrningsföretag hjälper även till med transfer till och från flygplatsen, hyra av bil, arrangerar daglig städservice, tar fram barnsängar m.m.

Det är många som trivs med att komma iväg till ett varmare klimat under en lite längre period. Man kan även hyra en bostad om man vill vara borta längre perioder. Vill man få ett bra pris kan man prata med ägaren eller bokningsfirman för att få en offert på detta. Vintersäsongen är från september till Maj och sommarsäsongen är från juni till augusti.