Alicante

Hamnstaden Alicante är huvudstaden i Costa Blanca. Här hittar man fina vita sandstränder med en modern hamn och lång vacker strandpromenad. Men det är inte bara sol och bad som lockar oss att åka till Alicante. Här finns även ett rikt kulturarv med en spännande historia. Alicante har också ett varierat landskap och arkitektur och staden har vackra parker, trädgårdar, sevärdheter och stora shoppingmöjligheter. Här kan du få både strandliv, storstadsliv och kultur beroende på vad du är ute efter. Alicante är en perfekt semesterdestination med sitt milda klimat året runt.

Boka boende/hotell i Alicante

SÖK BOENDE HÄR

 
Alicante har ungefär 350 000 invånare och ligger i provinsen Alicante i södra Valencia-regionen. Staden är Spaniens åttonde största stad. År 324 f.kr. grundades staden av Grekerna och hette då Akra Leuke för att sedan erövras 201 f.kr av romarna som döpte om staden till Lecentum. Morerna styrde sedan staden mellan 714 – 1249. År 1247 blev staden en del av kungariket Kastilien och år 1305 blev staden en del av kungariket Aragonien. År 1490 fick Alicante sina stadsrättigheter.

alicante
Alicante

 

Centrum

Alicante ligger i en bukt med bergstoppar som tronar upp sig i bakgrunden. Här finns höghus och gatorna är kantade av palmer. Mitt i staden finns Alicantes moderna småbåtshamn med fina båtar och tropiska palmer. Utmed stranden finns även en strandpromenad bestående av marmorstenar som även den är kantad av palmträd. Från stranden och hamnen kan man blicka upp mot Mount Benacantil och Europas äldsta fästning Castillo de Santa Barbara. Uppifrån fästningen har man en otrolig utsikt över staden. Den gamla delen av staden, El Barrio de Santa Cruz, är ett lugnt område med smala gränder och byggnader av gammal konstruktion. Här finns små mysiga restauranger och kaféer och man har närhet till allt, stranden ligger exempelvis endast fem minuter bort. Här finns även små butiker och ett livligt nattliv. I Mercado Central finns en saluhall med olika typer av mat exempelvis fisk, skaldjur, kött, bröd, oliver, torkad skinka, frukter och grönsaker m.m. Här säljs även en slags spansk nougat som tillverkas just i Alicante. I området finns även många butiker och kaféer. Det finns även utomhusmarknader i olika områden i Alicante. I området runt stadshuset fanns tidigare det mest livliga shoppingområdet men har nu flyttat ner mot centrum. Idag är här kvar lite mindre butiker och många bra restauranger. På den centrala huvudgatan kan man hitta butiker som Sephora, Zara, Blanco och Jack & Jones. Alicante är även känd för sina lädervaror så här kan man passa på att köpa skor, skärp och väskor av bra kvalitet och till bra pris. Vid hamnen finns Gallerian Panoramis där man kan hitta butiker från spanska klädkedjor och skobutiker samt flera restauranger. Varuhuskedjan El Corte Ingles finns även i Alicante och här hittar man ett stort utbud av kända klädmärken och designers. Området La Explanada är attraktivt och de lägenheter som finns här är de lyxigaste i staden. De ligger alldeles vid havet, stranden och hamnen samt har närhet till kommunal- och kommersiell service. I området Marq finns butiker, stormarknader, sjukhus m.m. Området har blivit lättillgängligt i och med spårvagnsnätet. Här finns även Marq museet och slottet Santa Barbara. Strax norr om Alicante ligger Albufereta som är ett populärt och lugnt område. Härifrån är det endast fem minuter till centrala Alicante.

Mat

Alicante är känt för sina risrätter och den kändaste maträtten är kanske paellan, men det finns många varianter av denna rätt. Att gå och äta i Alicante är en trevlig upplevelse och det finns gott om restauranger. I och med närheten av både hav och berg finns det både fisk och skaldjur samt kött och korv som levereras dagsfärskt till de olika restaurangerna. Det finns även många små tapas ställen där man kan sätta sig och beställa in tapas och något gott att dricka. Man bör inte missa den spanska nougaten som man kan ha som smak i glass eller efterrätt.

Ta sig hit

Man kan lätt ta sig till Alicante genom att boka flyg med något av de lågprisflygbolagen som flyger dit härifrån Sverige. För att sedan boka ett boende separat antingen om man väljer att bo på hotell eller att hyra en lägenhet eller hus. Det går även att resa med Ving och Apollo till Alicante då man åker reguljärflyg och själv kan välja hur länge man vill vara borta. När man åker med flyg till Alicante hamnar man på flygplatsen Alicante internationella flygplats som ligger ungefär 9 km söder om Alicante. Man kan ta flygbussen från flygplatsen in till centrala Alicante och det tar ungefär 20 minuter och bussen avgår var 40:e minut. Man kan även hyra bil från någon av alla biluthyrningsfirmor som finns på Alicantes flygplats. Det är perfekt om man vill kunna åka runt och se sig om i de närliggande mysiga städerna. Det finns även taxibilar tillgängliga utanför flygplatsen som snabbt och smidigt tar dig dit du ska. Väljer du att bo på hotell så finns det många bra hotell både i centrum, vid stranden eller lite utanför helt beroende på vad du önskar. Det finns även fler lägenheter eller hus att hyra runt om i Alicante om man vill rå om sig själv.

Fiesta

Varje år hålls ett flertal olika fiestas i Alicante och en av de största är Las Hogueras de San Juan som hålls runt midsommar med inledning den 20 juni. Eld är det stora temat med festivalen. Då är det en stor folkfest med mycket aktiviteter, glädje, liv och rörelse. Hela staden fylls av människor. Det är parader, medeltidsmarknad, tjurfäktning och fyrverkeritävlingar. Festivalen avslutas med fyrverkerier. Under februari – mars brukar olika karnevaler hållas. Då går utklädda människor i långt karneval tåg genom stadens huvudgata. Detta dansande genom gatan brukar pågå i flera timmar. Alicante har även firanden under påskveckan och juldagarna. Då är det också långa karneval tåg genom stadens gator.

sevärdheter
Sevärdheter

 

Sevärdheter

Alicante, Spaniens åttonde största stad, har ett stort utbud av aktiviteter och sevärdheter som är väl värd ett besök. Vissa sevärdheter hittar man inne i den centrala delen av staden och man kan lätt promenera dit om man bor centralt. Annars kan man själv hyra en bil och ta sig runt till de aktiviteter eller sevärdheter som man vill besöka. Det finns även turistbussar som tar dig genom Alicantes stad och stannar på några intressanta platser. Detta är väldigt smidigt och man får samtidigt guidning på engelska, spanska, tyska, italienska och franska när man passerar de intressanta platserna.

MACA

Maca är Alicantes museum för modern och samtida konst vilket passar för den konstintresserade. Här hittar man konst från konstnärer som Miró och Dali. Museet är i barockstil och finns i stadens äldsta bevarade byggnad. Nu har anläggningen byggts ut med 4700 m2 för att kunna ha en samling av 1900- tals konst, mestadels med verk av Eusebio Sempere. Museet kommer bli ett av de viktigaste Contemporary Art Museum i Spanien och olika evenemang kommer att äga rum här.

Santa Barbara Castle
Santa Barbara Castle

 

Santa Barbara Castle

Ovanför hamnen på toppen av Mount Benacantil på en höjd av 166 meter tronar Europas äldsta fästning Santa Barbara. Härifrån har man en sagolik utsikt. Här finns även kanoner, fängelsehålor, vallgravar och annat som hör till medeltiden. Man kan ta sig hit med bil eller till fots genom Parque de la Ereta eller ta hissen som man hittar vid stranden. Tittar man på berget från stranden El Postiguet Beach liknar det ett ansikte i profil och är känd som ”The Moor´s Face”. Människor har bott på berget ända sedan bronsåldern men det var på 800- talet som araberna byggde den första fästningen här. På 1500-1600- talet byggdes fästningen om och på 1700-talet byggdes den ut till en mäktig garnison.

MUSA

MUSA är Alicantes stadsmuseum och den hittar man i fästningen. MUSA betyder Museo de la Ciudad de Alicante. Utställningen visar föremål från antika romerska och grekiska till medeltida kartor och rustningar. Föremålen visas i flera byggnader så som guvernörshuset och före detta sjukhuset.

La Explanada de Espana

Strandpromenaden La Explanada de Espana går utmed hamnen från Puerta del Mar till Canalejas Park. Marken är dekorerad med 6,5 miljoner marmorstenar och har formats i ett vågigt utseende. Här kantas strandpromenaden av palmträd och detta är en mycket populär plats att besöka både för turister och lokalbefolkningen.

Tabarca Island

Åker man till Alicante ska man passa på att ta Katamaranen i Alicantes hamn och besöka Tabarca Island. Turen tar ungefär en timme att åka och man får tillfälle att se kustlinjen på färden. Den högsta byggnaden på ön är en fyr och det finns stenstränder med turkost vatten. Fyren ligger på den västra sidan av ön där det är öde och vildvuxet. På den östra sidan ligger byn Nova Tabarca med en hamn och sandstrand där det även finns flera restauranger. Här kan man passa på att äta fisk- och skaldjursrätter på någon av alla restaurangerna som finns här. Man kan även stanna över natten på något av hotellen som finns här.

San Nicholas Co- cathedral

I den gamla delen av staden ligger San Nicholas Co-cathedral. Katedralen är från 1600-talet och klosterdelen är från 1400- talet. Här får man beskåda vacker arkitektur.

Basilica Santa Maria

Basilica Santa Maria är en av de äldsta kyrkorna i Alicante. Byggnaden är i gotisk stil och från ruinerna av en moské som går tillbaka till 1300-talet och 1500-talet och som slutfördes med barock och rokokodetaljer under 1700-talet. Kyrkan finns i gamla staden i Alicante.

Marq

Marq betyder Museo Arqueologico de Alicante och är ett arkeologiskt museum som ligger i en gammal renoverad sjukhusbyggnad. Här hittar man värdefulla fynd från den paleolitiska epoken som är den äldre stenåldern och då den första perioden i människans kulturhistoria. Fynden har hittats på olika platser i Alicante. Titeln ”European Museum of the Year” tilldelades muséet år 2004.

MUBAG

MUBAG betyder Museo de Bellas Artes Gravina och är ett konstmuseum med konstsamling med verk från medeltiden till idag. Byggnaden där museet ligger i är från 1600- talet.

Volvo Ocean Race Museum

Här har besökarna möjlighet att uppleva de utmaningar som de elitseglare som tävlar i Volvo Ocean Race får uppleva. Detta är det tuffaste och längsta sportevenemang i världen.

Fogueres Festival Museum

Här får man se trästatyer som är med i den populära festivalen Fogueres de Sant Joan. Festivalen som är en stor höjdpunkt under året. Här får man även se dräkter, fotografier och traditioner från festivalen. Detta är ett museum som passar hela familjen.

Lucentum Archaelogical Site

Ungefär 3 km från centrum i ett område som kallas Tossal de Manises finns de viktigaste arkeologiska resterna den romerska staden Lucentum eller gamla Alicante. Detta är en viktig referenspunkt för Ibero-romerska perioden.

Nativity Scene MuseumNöje

Alicante har även ett stort utbud av nöjen med allt från teatrar och biosalonger till konserthallar. Från hamnen utgår även partybåtar som man kan åka med för att sola, bada eller festa. I Alicante finns även flera restauranger, nattklubbar och barer som är öppna långt in på natten. Det bästa nattlivet finns vid El Barrio eller vid hamnen. Det finns även ett flertal olika vattenaktiviteter att utöva vid de olika stränderna utmed Alicantes kust för den som själv vill vara aktiv.

Golf

Några kilometer från Alicante hittar man ett flertal olika golfbanor som man kan välja mellan för den som är golfintresserad. Fem kilometer från centrum ligger exempelvis El Plantio Golf Club och ännu några kilometer bort hittar man fler. Alicante är en perfekt stad att åka till om man vill spela golf i och med att man bor i en storstad med närhet till restauranger och butiker samtidigt som man har närhet till stranden och dessutom inte så långt till flera golfbanor.

San Juan Beach
San Juan Beach

 

Stränder

Alicante och Costa Blanca är väl kända för sina långa vita stränder. Sanden på stränderna är vit och finkornig och vattnet är kristallklart. Här finns stränder för alla olika smaker oavsett om man vill ha det långgrunt, barnvänligt, blåsigt, surfvänligt, klippigt eller svårtillgängligt. Mitt i Alicante ligger Playa del Postiguet. Denna strand har fin gyllene sand och är nästan tre km lång och etthundra meter bred. Stranden har fått EU:s blå flagg för rent vatten och här finns livvakts torn, bilparkering, toaletter m.m. Utmed stranden finns även olika sorters butiker och restauranger. Norr om staden hittar man stranden Playa de San Juan som anses vara kustens bästa strand. Denna strand är 7 km lång och det kan bli trångt här så det är bra att vara ute i god tid. Här finns livvakts torn, bilparkering, toaletter samt butiker och restauranger kantar stranden. Nordväst om staden, mellan Serra Grossa och el Tossal de Manises, ligger stranden La Albufereta beach. Detta är en avskild strand och passar bra för olika vattensporter. Stranden är 400 meter lång och 18 meter bred. Söder om staden ligger stranden El Saladar-Urbanova. Stranden ligger i ett lugnt område som kallas Urbanova och här passar det bra att sola, simma, ägna sig åt fritidsaktiviteter och sporter. Stranden är 1600 meter lång och 52 meter bred. Mellan stränderna San Juan och Albufereta hittar man stränderna och vikarna La Almadraba och Cabo de Las Huertas Coves. Här kan man hitta sig en egen liten avskildhet och behöver inte trängas som på de andra lite större stränderna. Denna vik och strand är 750 meter lång och 6 meter bred. För att ta sig från centrum och till de mindre stränderna kan man ta bussen eller spårvagnen. Om man då inte har en egen bil som man tar sig runt med.

Karta över Alicante