Denia

Den lugna semesterorten Denia är belägen i den östra delen av landet i provinsen Provincia de Alicante och regionen Valencia på Costa Blanca kusten. Staden är belägen vid foten av berget Montgó och är en modern stad samtidigt som den är en historisk stad. Innan turismen nådde kusten var detta en romersk bosättning och staden var huvudstad i ett arabiskt kungadöme. I och med att staden ligger vid berget är denna kustlinje väldigt klippig med vikar och har en 20 km lång gyllene strand.

Boka boende/hotell i Denia

 

Denia
Vy över Denia

Centrum

I stadens centrum hittar man det tusen år gamla slottet varifrån man har en vidunderlig utsikt över staden och hamnen. Det finns en hamn där fiskebåtarna är parkerade och en där fartyg och färjor med passagerare och gods trafikerar till Balearerna, Mallorca och Ibiza. Går man längs huvudgatan Carrer Marques de Campo hittar man designerbutiker för den shoppingsugne. Även gatorna Diana och La mar o Cop erbjuder shoppingmöjligheter. Det finns även många restauranger och barer på dessa gator. Vid sidan av Bartolome Church hittar man en inomhusmatmarknad som är öppen varje dag. I Denia finns en härlig strandpromenad som har ett stort utbud av barer, restauranger och kaféer. Man kan även ta en promenad genom Barrios Antiguos som är gamla stan. Här kan man också hitta butiker för den som är shoppingintresserad. I Denia är det marknadsdag på måndagar på Jaumel Square. Marknaden brukar vara på morgonen och man kan fynda kläder, accessoarer, frukt, grönsaker, olika prylar m.m. På fredagar hålls en antikvitetsmarknad i staden.

Stränder

De 20 km långa stränderna kan man dela in i tre olika delar där en del är sandig, en del är hamn och en av delarna är klippig. I norr hittar man de barnvänliga sandstränderna och i söder de mer klippiga och branta vikarna. Stränderna Les Deveses och Les Marines ligger norr om Denia och har tilldelats blå flagg. Här kan man hyra solstolar och parasoller om man vill. Les Rotes är en stenig remsa med klippbassänger, vikar och små öar. Här hittar man en strandpromenad med restauranger och kaféer. På stränderna runt Denia erbjuds alla olika typer av vattensporter så som exempelvis segling, vindsurfing, jetskidåkning m.m. Det är populärt för dykare att åka hit i och med de spöklika skeppsvraken som finns här. Flera av stränderna har även volleybollplaner.

Denia
Vy över Denia

Ta sig hit

När man åker med flyget från Sverige till Denia hamnar man på Alicante flygplats. Därifrån kan man sedan ta sig vidare på olika sätt. Man kan välja att åka med någon av de taxibilar som står utanför flygplatsen. Man kan även ta sig in till Alicante och sedan ta tåget därifrån. Från tågstationen Luceros i Alicante går tåget TRAM längs med havet till Denia samt till och från Benidorm. Det finns även flygplatstransfers från flygplatsen till och från Denia. Man kan även välja att hyra en bil från någon av alla de biluthyrningsfirmorna som finns på flygplatsen. Hyr man en bil kan man även ta sig runt och uppleva fler städer som ligger på Costa Blanca. Man får en friare semester om man vill se sig om i och med att man inte behöver anpassa sig efter olika tider. Det går även olika bussförbindelser mellan städerna. Från Denias hamn kan man även åka båt till Balearerna, Ibiza, San Antonio, Plama de Mallorca och Formentera.

Fiesta

I Denia hålls Bonfires of St. John Festival som är en fyra dagars fiesta. På stranden kan man beskåda en jätte bonfiresna och fyrverkerier. Lokalbefolkningen klär ut sig och går i en procession. Man äter mat och dricker och dansar på natten. Denias sommarfestival Bous a la Mar pågår under de två första veckorna i augusti. Då låter man tjurar springa nerför gatorna med bybor jagande efter sig. Sedan hamnar de i vattnet.

Sevärdheter

I staden Denia kan man hitta sevärdheter från den gotiska stilen från 1500-talet till den mycket moderna stilen.

Denia Castle

I mitten av Denia på kullen hittar man slottet från 1100 – talet som byggdes under den muslimska perioden. Stildragen är från den moriska perioden. Man får betala en avgift för att kunna komma in. Innanför väggarna finns gräsbevuxna picknickområden och utsiktsplatser med en otrolig utsikt över staden. Här finns även ett arkeologiskt museum där man kan se romerska, muslimska, kristna och iberiska epoker och här finns ett leksaksmuseum. Slottet är omgärdat av odlingar av citrus, mandel och vindruvor.

Denia
Vid slottet i Denia
Berget Montgó

Det 650 meter höga berget Montgo ligger i Denia och är ett naturreservat på grund av den speciella flora och fauna som finns här. Här finns dessutom de spännande grottorna La Cova de láigua.

Kyrkan Ascinción och stadshuset

I staden Denia finns kyrkan Ascinción som är från 1700-talet. Här kan man även hitta stadshuset som har sin fasad prydd av två minnesbrickor från det antika templet Diana.

Karta över Denia