Villajoyosa

Den gamla fiskebyn Villajoyosa ligger mellan Alicante och Benidorm. Här lever invånarna fortfarande på sitt fiske och man kan följa den livliga fiskauktionen när båtarna har kommit i land efter dagens tur. Invånarna själva kallar staden för La Villa. I och med den hästskoformade bergskedjan får man ett naturligt skydd från de kalla nordanvindarna. Det högsta berget Aitana på 1558 meter och det näst högsta berget Puig Campana ser man från staden. Här hittar man även Spaniens äldsta chokladfabrik som tillverkar den exklusiva chokladen Valor.

Boka boende/hotell i Villajoyosa

 

De originella husen i Villajoya är färgglatt målade och har jättesmå balkonger. Att man har målat husen i pastellfärger beror på att dessa hus från början ägdes av fiskare och när de var ute till havs skulle de lättare kunna se sina hus från havet och inte komma vilse när de skulle återvända hem igen. Staden har bevarat sin traditionella atmosfär och man kan vandra runt bland smala mysiga gränder. Gamla stan har blivit utnämnd av UNESCO som världsarv i och med de speciella kvarteren. Staden har även en vacker strandpromenad som är kantad av affärer, restauranger och kaféer. Stränderna är de vitaste på hela Costa Blancas kust och de har även fått blå flagg av EU på grund av de rena stränderna och det klara vattnet. Går man ner till hamnen kan man få beskåda traditionella spanska fiskauktioner som hålls när fiskare kommer tillbaka med sin fångst. Restaurangägarna försöker komma åt de finaste fiskarna till kvällens måltider. Nära järnvägsstationen kan man på torsdagar besöka marknadsplatsen. Här kan man fynda allt möjligt och det mest prisvärda är kläder, smycken och lädervaror.

villajoyosa
Villajoyosa

 

Mat

Maten i Villajoyosa är de traditionella rätterna som finns på kusten i Alicante. Det är mestadels fisk och skaldjur samt ris som tillagas på olika sätt som är huvudingredienserna. Paella är en typisk spansk maträtt som man kan hitta på många restauranger i Villajoyosa. Det finns även typiska rätter så som suquet de peix (fiskare gryta), polpets amb ceba i orenga (bläckfisk i lök och oregano sås), pebrereta (saltad tonfisk med paprika) och caldero de peix (fiskkål). Här hittar man olika fiskrätter som är färska och kommer från den lokala fiskehamnen. Eftersom att Villajoyosa har fyra chokladfabriker med långa traditioner är chokladen som efterrätt och godis väl värd att nämna. Andra desserter och godisar är pastissetter de moniato (sötpotatis kakor) och les tortades d’ametlla som är en mandelkaka.

Villajoyosa
Villajoyosa

 

Stränder

I Villajoyosa hittar man helt otroligt fina stränder som har fått de europeiska blå flaggpriserna. Stränderna är både breda och har även små vikar där man har avskildhet och skydd mot vind. Det finns något som passar för alla. Till Villajoyosas stränder kommer inte så många utländska turister utan det är mest de som bor här som besöker stränderna. I den norra delen av Villajoyosa ligger stranden Raco del Conill som är en naturisstrand för människor som vill sola naken. För att komma till stranden kan man gå från det gamla casinot och ner till en parkeringsplats för att sedan ta en gångväg ner till stranden. Stranden Centro Beach är den största stranden som ligger centrala Villajoysa. Stranden är bred och 1830 meter lång och är omgiven av palmer och restauranger. Här finns snackbar, båtuthyrning, tvättstationer, lekplatser och sportanläggningar. Stranden Playa del Esparello ligger två kilometer söder om centrum. Detta är en lugn strand som ligger inbäddad mellan klipporna och gränsar till ett känt lyxhotell. Detta är en naturiststrand. Söder om Villajoyosa ligger La Caleta beach som är en liten stenstrand på 139 meter lång. Stranden ligger vid det välkända hotellet Euro Tennis och El Montiboli. Runt omkring ligger klippor som ger ett skuggigt område på eftermiddagen. Stranden Bol Nou ligger i en liten vik som är omgiven av skog och har ett kristallklart vatten. Stranden består av grus och sand och vattnet är lugnt och skyddat från vindar. Stranden ligger söder om staden och har många parkeringsplatser. Här finns även fotvattentank, livräddare och snackbar. Stranden har Blå flagg. Playa del Paraiso ligger i ett naturområde med palmer och består av sand och sten. Stranden är 1 km lång och det är måttligt med besökare även om det är en väldigt populär strand. Här finns gratis parkering, parasoller, solsäng, fotvattentank, snackbar, livräddare och gång- och cykelväg. El Torres stranden är en 560 meter lång strand som består av grus. Stranden ligger nära Torres campingplats och det finns en snackbar samt en liten parkeringsplats. Playa del Tio Roig är en avskild strand på 160 meter lång och har en strandpromenad. Hit kan man ta sig med bil eller till fots. Playa del Xarco är en liten, lugn vik som är svårtillgänglig. Här finns ett 1700-tals torn som heter Torre del Xarco. Playa de los Estudiantes är belägen vid fiskehamnen och är lättillgänglig. Stranden är 140 meter lång och består av grus och sten. Här finns snackbar, toaletter och parkeringsplats.

villajoyosa
Villajoyosa

 

Ta sig hit

När man åker flygplan till Villajoyosa hamnar man på Alicante flygplats som ligger ungefär 50 km från staden. Från flygplatsen kan man sedan ta en taxi som man hittar utanför byggnaden. Man kan även ta någon av de bussar som trafikerar mellan Villajoyosa och flygplatsen. Det finns både privata transfer och offentliga transfer som man kan välja mellan när man vill ta sig vidare från flygplatsen. Man kan även hyra en bil utav någon av alla de biluthyrningsfirmor som finns på flygplatsen. Sedan kan man själv ta sig till Villajoyosa i den takt man själv vill. Från Alicante går det att åka med tåg till Villajoyosa. Det finns fem hållplatser i Villajoyosa.

Golf

I närheten av Villajoyosa kan man hitta flera golfklubbar så som exempelvis Melia Villaitana Golf Club, Puig Campana Golf och Altea Club De Golf.

Festivaler

I april hålls påskfestivalen som är en av stadens största evenemang. Festivalen Lagrimas de Santa Marta och Tears of Saint Marta hålls under en vecka i maj och i juni hålls vispera de san juan då man välkomnar sommaren genom att kasta blommor i havet till minne av sjömän och fiskare. I juli firas Virgen del Carmen, beskyddare av sjömän där man i en procession med hundratals båtar åker efter en staty av jungfrun. I slutet av juli hålls festivalen för skyddshelgonet Santa Marta som försvarade byn mot Barbara-piraten. I flera dagar är gatorna fyllda med musik, dans, parader och aktiviteter. I augusti hålls festival of San Bartolome med fyrverkerier och musik. I augusti hålls även Festival of San Augustin med parader, fyrverkerier, musik, tävlingar, sport och spel. I september hålls Festival of San Miguel med middagar, tävlingar, tjurfäktning, fyrverkerier och processioner.

villajoyosa
Villajoyosa

 

Sevärdheter

Valor Chocolate Factory och Museum

Valor chokladfabrik och museum är Spaniens äldsta chokladfabrik. Fabriken grundades av Valeriano Lopez Lloret och det är nu femte generationen som äger företaget. Byggnaden består av en fabriksdel, ett kontrollrum, laboratorium, och smakrum. Turerna är gratis och guidade. Man får höra historien om hur chokladtillverkningen gick till redan från början och man får se alla gamla verktyg. Man får även besöka förpackningsområdet där man kan se hur choklad bearbetas efter ankomsten från produktionszonen. Turen avslutas i butiken där man kan få provsmaka och blir erbjuden att köpa exklusiva Valor-produkter. De första Valorcaféerna öppnade på 60-talet och finns i de flesta spanska städerna. Här finns choklad i olika former. Vid tillverkningen använder man de bästa kakaobönorna från Ghana, Ecuador och Panamá för att kunna tillverka förstklassig choklad.

Gamla kvarter

I den gamla delen av staden kan man se husen som var den ursprungliga byn. Fortfarande idag kan man se väggar och vakttorn som byggdes på 1600-talet. Byggnaderna är fortfarande i bra skick och ger exempel på defensiv arkitektur. Utanför den gamla delen kan man se tornen som användes som utkik och försvar. Det går inte att gå in i dem, men man kan se dem utifrån.

Torre del Charco

Torre del Charco är ett torn som ligger nära Charco Beach. Tornet är beläget högt uppe på en klippa 31 meter över havet. Själva tornet är 7 meter i diameter och 12 meter högt.

Torre D’aguiló

Detta torn ligger i bostadsområdet Cales högt uppe på en brant klippa. Härifrån har man en vacker panoramautsikt över Benidorm Bay. Tornet är byggt på 1500-talet men har nu återställts.

Torre de San José

Detta är en ruin från bronsåldern och som 1990 kategoriserades som ett kulturellt intresse. Detta är en av de viktigaste romerska arkeologiska monumenten i regionen. Tornet är just nu 8 meter hög.

La Barbera dels Aragonés

Detta är ett bondgårdsmuseum där man kan få se en samling av vardagliga föremål från sjuttonde och tjugonde århundradet. Det var familjen Aragon´s som ägde huset och som även hade viktiga militära tjänster från medeltiden och fram till 1800-talet. 1992 dog den sista familjen och huste blev kommunal egendom. Efter ett antal renoveringar blev detta ett museum. Huset består av tre våningar varav den första våningen var familjens hem, bottenvåningen var kontor och översta våningen var ett torn för övervakning.

Etnografiska och arkeologiska museet

1975 bildades detta museum av en grupp samarbetspartners som hade samlat lokala arvföremål. Gruppen gjorde utgrävningar i staden och återställde rester av det romerska och islamiska förflutna. Samlingen är placerad i ett 120 kvadratmeter stort visningsområde och här finns de bästa samlingarna.

La Creueta

Detta är ett landmärke som betraktas som heligt och har markerats med ett kors. Området är av romerskt ursprung.

Censal Park

Detta är en park som ligger mellan motorvägen och strandpromenaden. Härifrån har man en vacker utsikt över stranden och gamla stan. Här finns lekplatser, grönområden, platser för vila och ett auditorium för teater- eller musikföreställningar.

Raval de Ponent

Detta är en stadsdel som är byggd utanför stadsmurarna i mitten av 18:e århundradet. Husen har polychromfasader och här finns flera restauranger utmed strandpromenaden.

entral market

Detta är ett trähus som 2003 ersatte den nästan 100 år gamla marknaden. I marknaden finns det 21 inomhusbodar och ett administrativt komplex.

Fiskehamnen

Nära den centrala stranden ligger fiskehamnen som har blivit tilldelat Provincial Tourism Merit Prize 1999. Stadens fiskeflotta har alltid varit en av de största och viktigaste i Medelhavet. Runt hamnen finns traditionella varv där båtarna repareras och underhålls. I fiskehamnen finns även fiskmarknaden som dagligen har fiskauktioner varje eftermiddag under veckan.

villajoyosa
Villajoyosa

 

villajoyosa
Villajoyosa

 

Karta över Villajoyosa