Hyrbil i Alicante

När man har tagit sig till Costa Blanca kan det vara skönt att ha en egen bil för att kunna åka dit man vill och då kan man hyra en bil. Att hyra en bil och ta sig fram är en upplevelse i sig. Tänk att ta sig fram på ringlande vägar, genom byar med vitkalkade hus, få uppleva den omväxlande naturen med bananträd, avokadoodlingar, olivlundar, de klippiga bergen, dalarna och den härliga naturen vid havet. Det är även en frihet att ha en egen bil på sin semester om man inte bara vill bada och sola utan även besöka olika sevärdheter och besöka de närliggande städerna och upptäcka kusten.

Jämför priser på hyrbilar

Via rentalcars.com får man en utmärkt överblick över alla hyrbilskedjornas priser. Testa tjänsten här nedan.

Vid flygplatsen

Det finns många biluthyrningsfirmor att välja mellan på Costa Blanca så som exempelvis Avis, centauro, Hertz, Europcar, Budget, Alamo, Sixt, Interrent m.m. Antingen kan man hyra en bil direkt på flygplatsen eller så kan man välja att hyra bil i den stad som man tänker bo i under sin vistelse. Det finns ett stort antal biluthyrningsfirmor på flygplatsen och runt flygplatsområdet. Man kan hyra bilar i olika storlekar och olika priser, men det kostar mer att hyra på flygplatsen än inne i städerna. Att det är dyrare på flygplatserna beror på att man får en helt annan service i och med att man kan parkera alldeles vid terminalen och det blir smidigt och bekvämt när en bil står och väntar på en. Hyr man bil av någon av de firmorna som finns på flygplatsområdet blir man oftast hämtad av firman från terminalen och skjutsad till bilen och samma sak gäller när man ska åka hem. Åker man under högsäsong är det bra om man bokar en bil i förväg hemifrån, annars kan det vara svårt att få den bil som man vill ha. Det är högt tryck på bilar under sommarmånaderna. Priserna kan också variera om man bokar längre tid i förväg än direkt innan man ska ha bilen. Det är väldigt enkelt att boka en bil online.

Motorväg
Fina vägar
Det är fina vägar på Costa Blanca.

Vägar

När man kör från flygplatsen är motorvägen väldigt bra och det är lätt att köra. Det är inga problem att hitta på Costa Blanca, men är man osäker kan man ha med sig en GPS eller karta. Vill man övernatta nära flygplatsen finns det flera billiga Hostels bara några km från flygplatsen. Vissa av dessa Hostels har öppet dygnet runt.

Hyrbil
Motorväg

Olika villkor

Olika biluthyrningsfirmor erbjuder olika villkor. Vissa biluthyrningsfirmor har ett erbjudande där man kan hämta och lämna bilen på olika platser för att det ska bli så smidigt för dig som möjligt. Vissa biluthyrningsfirmor har villkor som gäller att man ska lämna tillbaka bilen med full tank. Någon har villkor där man kan välja att lämna tillbaka bilen med full tank eller tom tank och då får man betala en viss bränsleavgift. Lämnar man sedan tillbaka bilen med full tank får man tillbaka den avgiften som man har betalat. När man hyr en bil kan försäkring ingå hos vissa firmor medan hos andra är detta ett tillval. Man kan även lägga till olika tillval så som GPS, bilbarnstol m.m. Det kan vara bra att man bokar tillvalen när man gör bokningen av bilen så att man vet att det exempelvis finns bilbarnstolar när man ska hämta bilen. Vissa biluthyrningsfirmor har åldersgräns för att kunna hyra bil. Det exakta slutpriset på att hyra bil kan vara svårt att veta i och med alla tillval som man gör. Vissa biluthyrningsfirmor har tillvalen som inkluderade medan andra tar extra betalt för det.
Det kan vara bra att kontrollera vilken försäkring som gäller hos den biluthyrningsfirman som man väljer att hyra bil av. Om det skulle hända något kan det annars bli väldigt dyrt. Det är inte förrän man hämtar ut bilen som man får reda på vad som gäller. Det är onödigt att betala för en försäkring som man inte behöver eller en som man redan har betalt för. Det är viktigt att man tar reda på vilken kostnad det blir för mig om det blir en skada på bilen. När man hämtar ut bilen kan man kontrollera vad det redan finns för skador på bilen så att man inte blir betalningsskyldig när man senare lämnar tillbaka bilen. Det är även bra att kontrollera vart man ska ringa om det händer något på bilen. Har man råkat skada bilen kan man begära ett kostnadsförslag från en verkstad innan de drar beloppet. Biluthyrningsfirmorna har redan mallar med färdiga prislistor beroende på vad det är för skada och du kan ha svårt att hävda din rätt i fallet.

När man kommer och hämtar ut sin bil reserveras ett belopp för en deposition på ditt kreditkort. Dessa pengar finns kvar på kortet men du kan inte använda dem. Pengarna släpps och man får tillbaka dem när man lämnar tillbaka bilen. Så det kan vara bra att ha ett kreditkort när man hyr bil. Är det fler än en person som ska köra bilen bör man meddela detta när man hämtar ut bilen.

Att tänka på

När man hyr en bil i Spanien bör man tänka på att det är förbjudet att använda mobiltelefoner vid bilkörning. Det är även förbjudet att lyssna på musik med hörlurar när man kör bil. I Spanien är hastighetsbegränsningarna 50 km/h i tätorten, 90 km/h på landsbygden, 120 km/h på motorvägen. Vägar där det finns två eller fler filer brukar hastighetsbegränsningarna vara 100 km/h. Den maximalt tillåtna promillehalten är 0,05% i Spanien. Packa gärna ner en alkoholmätare i väskan om har en sådan. Barn som är under 12 år och kortare än 135 cm måste sitta i en barnstol. Man måste använda halvljus om det är dåliga siktförhållanden oavsett vilken tid på dygnet det är. Även när man kör i tunnlar ska man ha på halvljuset. I stora städer kan det vara svårt att hitta parkering och man får räkna med bilköer. Lättast är att parkera i något parkeringshus som det brukar finnas en hel dal av. I Spanien är rusningstrafiken vid fyra olika tillfällen i och med att Spanien har siesta. I semestertider kan kustvägen bli väldigt trafikerad emellanåt. Något annat som också kan vara bra att tänka på är att cyklister alltid har företräde i trafiken.

Motorväg
Flygplatsen sedd från vägen.
Hyrbilsavtal
Läs avtalet noga när du hyr bil.

Lämna tillbaka bilen

När man ska lämna tillbaka bilen bör man vara ute i god tid för oförutsedda händelser. Det kan vara många som ska lämna tillbaka sina bilar samtidigt. Man kan bli skyldig att betala en avgift om man har slarvat med bilen, bilen lämnas tillbaka för sent, bilen inte är fulltankad om det är det som är kravet m.m. Om man under den tid man har haft bilen har brutit mot någon trafikregel och fotograferats av kamera är bilfirman skyldig att lämna ut vem som har hyrt bilen. Då får man betala den administrativa kostnaden som tillkommer samt den böter som man har gjort sig skyldig till.