Guardamar del Segura

Guardamar del Segura är en mysig spansk by och en kommun i Spanien som ligger i provinsen Provincia de Alicante och i regionen Valencia. Guardamar ligger i den sydöstra delen av Spanien i närheten av Torrevieja. Mynningen av floden Rio Seguras ligger i Guardamar och det är därifrån namnet Guardamar del Segura kommer.

Centrum

Guardamar har en lång huvudgata med ett stort utbud av olika sorters butiker. Här finns både kläd och skoaffärer och mindre butiker med färsk frukt och grönsaker. På onsdagar hålls även en lokal marknad som hålls mellan klockan 9 och 14. Marknaden är hela vägen mellan stadens mysiga bakgator. På marknaden kan man hitta kläder, skor, frukt och grönsaker. I centrum finns även en turistbyrå där man kan boka platser på ett turisttåg som tar dig genom staden och boka biljett till museer. Här finns även ett sportcentrum med inomhus- och utomhuspooler. Strandpromenaden ligger vid stranden och lite längre bort från staden kommer man till den fina och välskötta hamnen. Här finns också restauranger varifrån man har fin utsikt över hamnen. Guardamar har skolor, lokal polis, guardia civil, vårdcentral och apotek. Det finns två parker, Alfonso Park och Renia Sofia, samt fina cykelstråk längs Rio Segura. I utkanten av turistområdet finns ett skyddat område, ett naturreservat med böljande sanddynor med vit sand, pinjeskog, promenadstigar, arkeologiska fyndplatser och picknickområden. I detta skyddade område har det inte fått byggas några höghus som förstör kusten.

strandpromenaden i Guardamar del Segura
Strandpromenaden i Guardamar del Segura
Strandpromenaden i Guardamar del Segura
Strandpromenaden i Guardamar del Segura

 

Strandpromenaden i Guardamar del Segura
Strandpromenaden i Guardamar del Segura
Strandpromenaden i Guardamar del Segura
Strandpromenaden i Guardamar del Segura

 

Mat

I Guardamar kan man hitta mycket färska grönsaker och frukter. På marknaden finns många stånd med färsk fisk, skaldjur, kött, kryddor, grönsaker och frukt. Det finns även flera småbutiker och större matbutiker med färsk mat. Guardamar har även flera restauranger som serverar mat från olika länder och typiskt spanska maträtter som exempelvis tapas.

Ta sig hit

För att ta sig till Guardamar åker man med flyget till Alicante flygplats. Det går flygbussar till och från Guardamar varje dag i och med att det finns en busstation i Guardamar. Man kan även åka taxi från flygplatsen till det stället man ska bo på. På flygplatsen finns även många biluthyrningsfirmor så att man lätt och smidigt ska kunna hyra en egen bil och sedan själv köra dit man vill. Det är ett väldigt smidigt alternativ att hyra en egen bil så att man sedan kan ta sig dit man vill om man vill se sig om på kusten under sin vistelse där. Från flygplatsen och till Guardamar tar det ungefär 30 minuter med bil. Man kan även boka en transfer som hämtar upp och lämnar på flygplatsen. Då kan man välja mellan att boka en privat transfer eller en delad transfer. Detta är väldigt smidigt på grund av att de då står och väntar på dig när du har landat och du kan med en gång gå in i bilen och bli körd till din destination.

Fiesta

I Guardamar finns en traditionell festkalender som sträcker under hela året. Det är exempelvis vinterkarnivaler, julfestivaler, påskfestivaler, karnevaler, the tree festival m.m. En stor festival är morernas och de kristnas fiesta för att hedra Sant Jaume som är skyddshelgonet för Guardamar. Detta firas några veckor i juli. Då anordnas parader, konserter, fester, fyrverkerier och det är mycket musik med ett aktivt nattliv. Människorna i staden går ur sina bostäder och samlas på gatorna och firar i flera dagar. I och med att det är så behagligt klimat året runt hålls festivalerna utomhus året runt.

Parque Reina Sofia
Parque Reina Sofia
Parque Reina Sofia
Parque Reina Sofia

 

Sevärdheter

Reina Sofia Park

Reina Sofia Park har många stora skuggande träd, stora gräsytor, konstgjorda dammar och flera vilda djur så som exempelvis ekorrar, ankor, sköldpaddor och påfåglar. Här finns även en äventyrslekplats som är upplyst och i närheten finns ett tivoli för barn. Här är en väldigt vacker omgivning som är väl värd ett besök med en långpromenad.

Parque Alfonso

Till Parque Alfonso kommer man från stranden genom pinjeträd och sanddynor. Man kan även komma hit på fina promenadstigar från hamnen och staden. Parken har vackra vyer och mycket tallskog som skuggar under de varma sommarmånaderna.

Castillo de Guardamar

Det finns inte så mycket kvar av slottet Castillo de Guardamar. Men det är väl värt en promenad dit på grund av att landskapet runt omkring är helt otroligt vackert.

Guardamar cityhall

Guardamar Cityhall ligger strax utanför huvudgatan med parkering under jorden. Här finns även små butiker, kaféer och barer.
Museo Arqueologico de Guardamar
Här får man en intressant vandring i områdets historia ända tillbaka till upprinnelsen av Guardamar del Segura.

Parque Reina Sofia
Parque Reina Sofia
strandpromenaden i guardamar del segura
Strandpromenaden i Guardamar del segura

 

Nöje

I Guardamar finns många restauranger och barer med ett stort nattliv, även om det inte går att jämföra med Alicante och Benidorms livliga nattliv. Vill man vara aktiv på sin semester finns det flera olika sorters vattensporter som man kan utöva så som exempelvis segling, vindsurfing, vattenskidor m.m. Man kan även besöka Las Rabosas sportscenter där det finns pooler, fotbollsplaner, tennisplan och basketplan.

Golf

Det finns många golfbanor att välja mellan om man har åkt till Guardamar för att spela golf. I närheten finns exempelvis Las Colinas Golf & Country Club 22,1 km bort, La Finca Golf 12,4 km bort, Font del L´lop Golf Resort 28,6 km bort, Golf Las ramblas 21,7 km bort, Club de Golf El Plantio 26,5 km bort, Lo Romero Golf 27,4 km bort, Vistabella Golf 15,9 km bort, Golf Villamartin 19,5 km, Golf La Marquesa 4,7 km bort, Greenlands Golf 11,6 km bort m.m.

Stranden i Guardamar del segura
Stranden i Guardamar del segura
Stranden i Guardamar del segura
Stranden i Guardamar del segura

 

Stränder

Guardamar är känd för sina 14 kilometer långa välskötta och fina sandstränder. Utmed stranden finns en fin strandpromenad med små strandbarer som är utplacerade med jämna mellanrum. Här kan man sätta sig och ta en lättare lunch eller något gott att dricka. Vid alla strandbarer finns toaletter som strandbesökarna får använda. Det finns även flera restauranger och butiker utmed strandpromenaden. Under sommarmånaderna finns det även badvakter vid stränderna. Stränderna är oerhört populära under sommaren men är ändå väldigt glesbefolkade. Man kan lätt hitta sig en plats för sig själv. Stränderna är idealiska för olika vattensporter. Guardamar Moncayo Beach är en stor bra strand med fin sand. Här är det långgrunt och man kan lätt hitta en avskild plats. Det finns även strandbarer utmed stranden. Playa El Campo är också en stor strand där det finns badvakter under sommarmånaderna. Här finns restauranger, barer och kaféer utmed stranden.

Karta över Guardamar