Benidorm

Benidorm som ursprungligen var en fiskestad är idag den största och kändaste semesterorten på Costa Blanca. Det är inte konstigt att Benidorm har blivit en så populär semesterort i och med det stora nöjesutbudet, de vackra stränderna och det härliga klimatet.

Boka boende/hotell i Benidorm

 

Här finns höga skyskrapor som ligger utmed bukten där två vackra långsträckta sandstränder brer ut sig. Tar man några kliv från stranden hamnar man snabbt i centrum där det finns ett stort utbud av butiker, restauranger, kaféer, barer och ett nattliv som är svåröverträffat.

Benidorm är en stad och kommun som ligger i Alicante provinsen vid Costa Blanca i regionen Valencia på Spaniens östkust. Benidorm har en folkmängd på över 72 00 invånare och är den största staden i storstadsområdet Area Urbana de la Costa Blanca. Benidorm har tidigare varit ett litet fiskeläge men i och med turistindustrins intåg på 1960- talet drivs staden av turistnäringen och det finns idag stora hotell- och lägenhetsskyskrapskomplex i staden. Man har även satsat på olika nöjesparker för att få turisterna att trivas, vilket de sannerligen gör. Nästan 10 miljoner turister kommer hit varje år och inte längre bara för stranden och solens skull.

Benidorm
Benidorm

 

Centrum

Benidorm består av många höga byggnader. Det är den mest kända siluetten i Spanien med sina höga skyskrapor. Dessa höga byggnader bidrar till att man förbrukar minde mark och mindre resurser. Benidorm är den tredje med den mesta koncentrationen av höga byggnader i Europa. I gamla stan finns många smala gränder med restauranger, barer, kaféeroch små butiker. Utmed strandpromenaden finns också många butiker, restauranger, barer och kaféer och då mest koncentrerat framför Playa de Levante. Framför stranden Playa de Poniente finns inte lika mycket restauranger och butiker i och med att det inte finns så mycket hotell här utan mer lägenheter. I utkanten av staden ligger shoppingcentret Marina där man kan hitta butiker så som H&M, Zara m.m.

Höghus i Benidorm
Höghus i Benidorm

 

Mat

Maten i Benidorm har sina influenser från våra förfäder och andra civilisationer och har inspirerat de lokala recepten till att få mångfald och rikedom. Alla dessa influenser så som arv från köpmän, fiskare, traditioner från araberna och internationella rätter har skapat det som bjuds idag. Här finns fiskgrytor, ris med ansjovis och spenat, söta fyllda bakverk, kakor m.m. Även ett flertal tapas restauranger finns där man får smaka på lite utav många olika sorters smårätter som är typiskt för Spanien. Även många gastronomiska evenemang firas i staden där man kan prova på det lokala köket.

Stränder i Benidorm
Stränder i Benidorm

 

Stränderna

Benidorms huvudstränder är Playa de Levante och Playa de Poniente. Stränderna är breda, långgrunda och har en finkornig sand. Dessa stränder ligger vid foten av 1558 meter höga berg vilket gör att de är skyddade från de kraftiga nordanvindarna och istället håller ett behagligt varmt klimat året om. Man kan lätt gå från den ena stranden till den andra och det som separerar stränderna åt är fortet Balcon del Mediterraneo. Vill man ha morgonsol vid sitt strandbesök ska man besöka stranden Playa de Levante och vill man ha eftermiddagssol och kvällssol ska man besöka Playa de Poniente. Väljer man att vara vid stranden hela dagen kan man lätt flytta sig mellan stränderna. När man är vid stranden hittar man lätt ställen att äta på hos någon av alla restauranger och barer när det är dags för detta. Vid stränderna kan den aktive utöva olika vattensporter så som exempelvis beachvolleyboll, vattenskidor, vindsurfing, parasegling och bananbåtar. Stränderna är även väldigt barnvänliga och passar på så sätt även bra för alla barnfamiljer. Utmed stranden finns även en 5 km lång strandpromenad med kaféer, barer och restauranger, som är en härlig plats att promenera på eller bara hitta ett trevligt ställe att sätta sig vid och bara titta på alla människor som promenerar förbi. Lite mer lugnt och avskilt ligger Playa del Mal Pas stranden och har en längd på 120 meter. Den hittar man mitt emellan de två huvudstränderna. Vid den bortre änden av Levante i en liten vik hittar man Playa Cala Ti Ximo stranden. Detta är en mycket liten strand utan faciliteter.

Benidorm
Benidorm

 

Sevärdheter

Benidorm är en av de populäraste orterna att besöka för turister och bland de största och mest levande orterna. Här finns mycket att göra för alla semesterfirare och inte nog med att det finns fem olika temaparker så finns här även utsiktsplatser, parker, en vacker gammal stad, många fina golfbanor, långa sandstränder m.m. I och med bukten så blir vattnet varmt och behagligt och de kalla vindarna kommer inte åt. Staden har även bevarat sin gamla charm och kultur samtidigt som staden har enorma skyskrapor som ger en vacker utsikt över havet och staden för den som besöker dessa höga byggnader.

Balcon de Mediterraneo

Balcon de Mediterraneo är en fästning som är belägen mellan de två stränderna Playa Poniente och Playa Levante. Fästningen har blivit en symbol för staden. Här finns ett torg med kanoner och kaféer. Man har en vacker utsikt över stranden och staden härifrån.

Isla de Benidorm

Isla de Benidorm är en trekantig ö och marinreservat mitt i Benidormbukten. Här finns en otrolig undervattensfauna där man kan se havsanemoner som bläckfiskar, stingrockor och skorpionfiskar.

Mundomar

Mundomar är en marinpark på 60 000 m2. Här finns flamingor, pingviner, exotiska fåglar, sälar och sköldpaddor. Det hålls föreställningar med sjölejon, delfiner och papegojor. Man kan även få se tvättbjörnar och präriehundar och det finns också en avdelning för de minsta.

Aqua Natura

Aqua Natura är ett äventyrsland på 40 000 km2 som ligger vid djurparken Terra Natura. Här finns fem stora delar som består av vågbassäng, vattenrutschbanor, barnpool, vågbrytare och Spa- soldäck. Här har man även närhet till stranden där man kan ta sig ett dopp i havet.

Aqualandia

Aqualandia är en av de största vattenparkerna i Spanien. Parken har en yta på 150 000 m2 och 50 000 m2 fri parkering. Här finns 15 olika stora vattenattraktioner så som vågpool, stor jacuzzi, vattenfall, lagun, gejser, olika sorters vattenrutschbanor m.m. Parken har en vacker natur med grönområden och trädgårdar. Det finns även restauranger, kiosker och kaféer samt lekplatser.

Terra Natura

Terra Natura är en modernare typ av djurpark. Här kommer man som besökare nära inpå djuren och man får en upplevelse av att det inte finns något stängsel. Här finns 1500 djur av 200 olika arter. Man har delat in parken i fyra olika områden, Pangea, Asien, Amerika och Europa.

Terra Mitica

Terra Mitica är en temapark där man får uppleva det gamla medelhavet. Här gör man en resa in i historien om Egypten, Grekland och Rom. Här får man uppleva olika shower och attraktioner med karuseller och ber- och dalbanor. Här finns även restauranger, kaféer och souvenirbutiker.

Gran Hotel Bali

Gran Hotel Bali är det högsta hotellet i Europa med en höjd på 186 meter. Hotellet ligger på gatan Calle Luis Prendes. Tar man hissen upp till våning 45 kan man njuta av en helt otrolig utsikt över staden.

Gamla staden

Benidorms gamla stad ligger bakom Balcon de Mediterraneo. Här finns många butiker, restauranger, barer och kaféer. Här råder ett intensivt nattliv och det finns många traditionella tapasbarer där man kan smaka på traditionell Spansk mat. Här finns även inomhusmarknader där man kan inhandla skinka, frukt, grönsaker, kött, skaldjur och fisk. Något som är väl värt att prova på när man är här.

San Jaime Church

San Jaime Church finns högst upp i gamla stan. Detta är en 1700 -tals kyrka med ett blått kupoltak och är tillägnat skyddshelgonet Benidorm. Här inne kan man se en staty av Virgen del Sufragio och jungfrun har ett eget kapell där det även finns en liten träskulptur som hittades på en båt som drev omkring på öppet hav.

Maritime Cultural Center

Maritime Cultural Center har en utställning av modellfartyg och andra nautiska utställningar. Här finns även fiskebåtar, ankare och knutar.

Benidorms rådhus

Detta rådhus kallas floorscraper och befinner sig vid ingången till LÀiguera Park. Byggnaden har en helt unik konstruktion som väckt intresse hos såväl arkitekter och turister. Det är som en horisontell skyskrapa som stöds upp av pelare och man kan promenera under den. Det finns en glasfasad som är täckt av lameller där det står namn på de alla invånare som Benidorm hade det året byggnaden var klar.

LÀiguera Park

Detta är en vacker park som delar de gamla kvarteren från de nyare delarna i Benidorm. Det finns två amfiteatrar som används vid utställningar och evenemang. Det är mestadels sommartid som evenemangen hålls här.

Tossa de la Cala

Vid änden av Poniente stranden i Benidorm ligger Tossal de la Cala. Detta är en iberisk bosättning och fin kulturell sevärdhet.

Golf

För den som är golfintresserad passar det bar att besöka staden eftersom att det finns två golfbanor i Benidorm, Villaitana Levante och Poniente. Golfbanorna håller en hög kvalitet och är breda och tydliga.

Benidorm
Benidorm

 

Fiesta

I Benidorm hålls många olika festivaler under året och detta drar då många människor ut ur sina hus för att vara med på festligheterna. En av de viktigaste festligheterna är i november då skyddshelgonet La Virgen del Sufragio och San Jaime Apostol firas. Detta firas med lokala traditioner, parader med ekipage, teateruppsättningar, musik och fyrverkerier. Även internationella och kulturella evenemang hålls så som exempelvis, davis cup.

Att ta sig hit

Åker man från Sverige till Benidorm kommer man till den närmaste flygplatsen som är Alicante internationella flygplats som ligger 60 km bort från Benidorm. Från flygplatsen kan man sedan ta sig med buss till Benidorm. Man kan även välja att åka med transfer vilket är ett mycket smidigt sätt då de tar dig exakt dit du ska. Dessa privata eller delade transfer kan man boka i förväg och de står då och väntar på dig vid flygplatsen. Man kan även hyra bil utav några av de alla biluthyrningsfirmor som finns på flygplatsen. Då har men sedan större möjlighet att ta sig runt till de intilliggande städerna om man vill göra lite utflykter. Motorvägen AP7 och N332 ligger bra till utmed kusten och förbinder städerna väl. Det går även bra att ta sig till de omkringliggande städerna med buss eller tåg. Det finns många fina förbindelser mellan städerna och Benidorm. Många av städerna har även hamnar så att man lätt kan ta sig fram med båt om man vill detta. Benidorm har ett stort utbud av hotell som man lätt kan boka hemifrån innan man ger sig iväg. Vill man inte sova på hotell så finns det även många lägenheter eller villor som man kan hyra och man får då en annan känsla på sin semester.

Karta över Benidorm