Javea

Javea, även kallad Xabia i Valenciaregionen, är en kommun i provinsen de Alicante och i regionen Valencia i östra delen av Spanien. Här bor ungefär 32 983 invånare och under sommaren ökar detta invånarantal. Det är lika långt mellan Valencia i norr och Alicante i söder och till de båda internationella flygplatserna är det 100 km från staden. Staden ligger i en bukt mellan San Antonio och Cabo de La Nao på andra sidan av berget Montgo. Här är landskapet skiftande mellan hav, berg, dalar och klippor. Berget El Macizo del Montgo skyddar staden från vindarna från norr. Berget Montgo ser ut som en elefant med en snabel som går ut i havet.

Boka boende/hotell i Javea

 

Javea är en liten och historisk stad där det inte finns några höga byggnader utan smala gator och vita hus där fönstren är gotiska och dekorerade med stenar som är typiska från området. I denna gamla fiskeby finns fortfarande charmen kvar samtidigt som den har moderna faciliteter. Tittar man på stadens arkitektur så ser man att staden är rik på historia. Tittar man på kyrkan San Bartoleme som är belägen i centrum hittar man exempel på sen gotisk arkitektur och man hittar lämningar från de murar som byggdes för att hålla borta piraterna. I centrum hittar man en täckt inomhusmarknad där det bland annat säljs olika lokala färskvaror, frukter, grönsaker, kött och färsk fisk. Vid fiskehamnen ser man en modern silhuett av kyrkan Nuestra Senora de Loreto som har ett tak som liknar ett fartygsskrov. Vid hamnen finns även en strandpromenad med många barer och restauranger. Här finns även stränder med palmer och lekplatser.

Fiesta

14 dagar i juli hålls en festival där det är fest, dans, parader, musik och fyrverkerier. I slutet av augusti hålls morerna och de kristnas parader. I september firas skyddshelgonet Our Lady of Loreto. Festivalerna brukar ofta ha parader, musik, danser och fyrverkerier. Gatorna fylls av människor och det är liv och rörelse.

Mat

Javeas lokala kök är typiskt den från Costa Blanca med både delikatesser från medelhavet och land. Alla de civilisationer som har bott i området har satt sin prägel på gastronomin. Här finns färsk medelhavsfisk, grönsaker, olivolja, ris och frukt. Olika sorters paellor där man kan få med svart ris, ugnsbakad ris, fisk och risgryta m.m. är en typisk rätt för området. Typiska rätter är skaldjur, lammkotletter, kanin i vitlök, stekt lammstek med vitlök och färsk rosmarin. Jijona glassen med nougat och mandel är också känd i området. Det lokala vinet är Jalon vin.

Stränder

I Javea finns den fina sandstranden Playa del Arenal som är en populär strand. Denna stranden har en komplett sport och fritidsanläggning samt flera affärer, restauranger, strandbarer och nattklubbar. I den centrala delen finns stranden La Gava som ligger invid strandpromenaden med flera restauranger och barer. Längre söderut finns Cala de la Barraca som är en småstensstrand med kristallklart vatten. Fortsätter man längre bort åt detta hållet finns flera mysiga små vikar. På södra sidan ligger naturområdet Granadella och stranden playa Granadella som blivit framröstad som en av Spaniens finaste stränder.

Ta sig hit

Det finns flera lågprisflyg som tar dig till Alicante varifrån man sedan tar sig vidare till Jaeva med antingen taxi, buss eller hyr en egen bil. Vid flygplatsen finns taxibilar utanför terminalen som man lätt kan ta för att komma dit man vill. Flygplatsen har även flera biluthyrningsfirmor där man kan hyra en egen bil så att man lätt kan ta sig dit man vill. Det kan vara bra om man sedan även vill se sig om på kusten och besöka de närliggande städerna. I Javea kan man sedan välja att bo på hotell eller hyra hus eller lägenhet.

Sevärdheter

Montgo Natural Park

Montgo Natural Park är ett natur- och vildmarksområde. Berget Montgo är spännande att besöka för den som gillar att vandra. Här finns både lätta och svåra vandringsleder som man kan vandra på. Härifrån har man underbar utsikt över landskapet. Kalkstensklippan Montgo ligger 753 meter över havet. Här finns en enastående flora och fauna.

Playa La Granadella

Playa La Granadella är en strand/lagun med fin sand, kristallklart vatten och grottor. Stranden ligger i naturområdet Grandella.

Cabo San Antonio

På den norra sidan vid Cap San Antonio ligger en av två fungerande fyrar i Javea.

Soler Blasco

Soler Blasco är ett arkeologiskt museum som är belägen i de smala gränderna i centrum. I museet hittar man mycket information om den Iberiska historian.

Nöje

Javea erbjuder även olika sorters vattensporter så som exempelvis segling, fiske, dykning, vattenskidor och vindsurfing.

Golf

Är man intresserad av att spela golf är Javea ett perfekt ställe att besöka i och med att Javea Golf Club ligger här.

Karta över Javea