Calpe

Calpe är en spansk kuststad som har sin utmärkande klippa, Penon de Ifach, som ett välkänt kännetecken. Klippan reser sig 332 meter över medelhavet. Här finns även fina sandstränder där två stycken utmärker sig från de andra i och med sin fina sand. Stränderna är belägna på vardera sida av det mäktiga berget. Calpe har även natursköna vandringsleder och uråldriga ruiner som är intressant att besöka. Från att ha varit en fiskeby har staden förvandlats till en turistmagnet.

Boka boende/hotell i Calpe

 

Ungefär 6 mil norr om Alicante på kustremsan Costa Blanca i Valencia regionen ligger staden Calpe, vilket man på Valencianska säger Calp. Den fasta befolkningen ligger på 30 000 invånare i Calpe vilket fördubblas under sommarmånaderna i och med turismen. Det är turismen som är den största näringen i Calpe. Calpe har ett typiskt medelhavsklimat där de omgivande bergen skyddar mot kalla nordliga vindar. Det är varken för varmt på sommaren och inte för kallt på vintern.

calpe
Calpe

 

Centrum

I centrum finns lokala shoppingbutiker och flera restauranger, barer och kaféer. Den bästa shoppinggatan finns på Calle Gabriel Miro och tvärgatorna till denna. Vill man kunna shoppa loss ordentligt får man däremot ta sig till Benidorm eller Alicante. På lördag morgon hålls gatumarknad i staden kring Avenida del Norte. Man kan fynda konsthantverk, keramik, skor och skinnvaror till mer fördelaktiga priser här än i Sverige. Calpes gamla stad är mysig och pittoresk med små slingrande gränder dekorerade med blommor och många restauranger. Även utmed strandpromenaden och vid hamnen finns flera restauranger och barer, men där är det mer turistigt.

calpe
Calpe

 

Mat

Restaurangernas specialiteter är oftast någon sorts risgryta i och med att Calpe ligger i risodlardistriktet. Även Fideua kommer från Valencias kust. Detta är en rätt som är nära besläktad med paellan. Rätten är gjord på fideua-pasta istället för ris.

Ta sig hit

Vill man åka till Calpe kan man åka charter med TUI eller så kan man boka endast flyg till Alicante med någon av alla lågprisflygbolag. Sedan väljer man själv hur länge man vill vara borta. Från Alicantes flygplats finns inga direkta kommunikationer till Calpe men från Alicantes centrum går det bussar och tåg till Calpe. På flygplatsen finns många taxibilar som man kan åka med och de tar dig smidigt dit du vill. Man kan även hyra bil av någon av alla biluthyrningsfirmor som finns på flygplatsen. Då kan man själv ta sig dit man vill. Hyr man bil kan man även passa på att utforska omgivningen runt Calpe och de omkringliggande städerna. Vill man utforska omgivningen finns det även i hamnen i Calpe en färja som man kan åka till Denia, Alicante och Benidorm. Man kan även ta turisttåget Limon Expres med stopp på intressanta platser utmed vägen. Har man endast bokat ett flyg ner till Calpe kan man sedan själv välja ett hotell som man vill bo på. Många hotell ligger samlade kring den bästa stranden Playa La Fossa- Levante. Det finns även många lägenheter eller hus som man kan hyra om man vill ha ett lite friare liv på semestern.

Fiesta

Calpe brukar anordna många festivaler varje år exempelvis Three Kings fiestas i januari, Carnival fiesta parader i februari, Las Fallas Calpe fiesta i mars, San Juan fiesta i juni, fiesta Virgen del Carmen i juli, Virgen de las Nievas i augusti, festival vid jul eller oktoberfesten. I festivalerna brukar det oftast ingå parader, konserter och fyrverkerier. Det brukar samlas mycket folk på gatorna för att vara med och fira.

calpe
Calpe

 

Sevärdheter

I Calpe finns inte så många sevärdheter men staden är rik på sin historia och kultur. I och med sin strategiska plats vid kusten har många resenärer och bosättare lockats hit genom historien. Iberiska stammar, romarna, kristna och morer har exempelvis funnits här. Det var vid freden på 1800 -talet som staden blev den turiststad den är idag.

Penon de Ifach

Ifach- klippan sticker ut från Calpe- halvön och ligger 332 meter över havet. Romarna använde klippan som en utsiktspunkt när de slog läger här. I dag är klippan ett naturreservat på grund av den botaniska faunan. För att ta sig hit får man ta sig genom staden och följa skyltarna Parque Natural del Penon de Ifach. Sedan får man klättra uppför en gångstig och genom en kort tunnel på den övre delen av berget. Det tar ungefär två timmar att ta sig upp. Väl uppe har man en otrolig vy som är som allra bäst vid solnedgång och soluppgång.

Iglesia Vieja

Kyrkan Iglesia Vieja är det enda kvarvarande exemplet på Mudejar-gotisk arkitektur i Valencia. Kyrkan byggdes på ett gammalt kapell. Inuti kan man beskåda stora konstnärliga värden och bilder av Kristus Sweat beskyddare av kommunen, den heliga graven eller Virgen del Carmen, skyddshelgon för sjömän.

Senora de las Nieves

Kyrkan Senora de las Nieves är belägen i centrala Calpe. Kyrkan har målat glastak, blyinfattade fönster och mosaikfasad.

Els Banys de la Reina

Els Banys de la Reina (drottningens bad) är beläget i en vik av lugnt vatten. Drottningens bad består av tre delar där Vicus Roman är den romerska platsen och kustnära enklav som har en magnifik arkitektur och mosaik. Den andra delen är Termisk Set Muntanyeta som upptäcktes 1993 vid en ombyggnad av kustens vågbrytare. Den tredje delen är Den romerska Viveros Banys de la Reina vilket är stora hinkar i havet som är huggna i sten.

Torre de Moli

Torre de Moli är en gammal mjölkvarn som är byggd på toppen av ett före detta vakttorn. Byggnaden är byggd av sten och har tjocka väggar. Den är byggd på mitten av 1800- talet.
Saltslätter

Strax söder om stadskärnan och norr om klippan Penyal de Ifach finns det saltslätter. Dessa saltslätter är ett hem för många unika flyttfåglar. Här har fågelskådare ett paradis.

calpe
Calpe

 

Nöje

Kvälls- och nattlivet i Calpe är ganska lugnt. Runt Plaza Espana i Casco Antiguo, Pintor Sorolla/Blasco Ibanez finns flera barer och pubar som det är fullt liv på fram till midnatt för att sedan tystna. Hotellen på Playa La Fossa- Levante har det sena nattlivet med pianobarer och diskotek. Calpe erbjuder även ridning, segwayturer, waterskiing, jetskiing, surfing, vindsurfing och kitesurfing för den som vill vara aktiv på sin semester.

Golf

För den som tycker om att spela golf kan man hitta 8 närliggande golfbanor samt ett flertal fler golfklubbar om man ser till hela Costablanca. Golfklubbar som finns nära heter: Club de Golf Oliva Nova, La Sella Golf Altea Club De Golf, Melia Villaitana Golf Club, Club De Golf Javea, Club De Golf Ifach, Las Rejas Benidorm, och Sierra Cortina Resort Pitch & Putt.

Stränder

Calpe har många kilometer av kustlinje med många sandstränder. De två största stränderna på Calpe är Playa Levante o La Fossa och Playa arenal- Bol. Stränderna har mycket fin sand och det är mycket folk här. Playa Cantal Roig är också en fin sandstrand där det finns strandbar, fint vatten och härliga vågor. Här kan man både bada och utöva olika vattensporter. Calpe har även en fin strandpromenad med många restauranger, barer och turistbutiker. Det finns även en fiskehamn och småbåtshamn med en modern marina. Ifrån hamnen kan man ta båtturer till de omkringliggande städerna. Vid hamnen finns även anläggningar för vindsurfing, segling och vattenskidor.

Karta över Calpe