Köpa bostad

Många väljer att köpa en egen bostad i Spanien. Vill man göra detta bör man tänka på att processen inte går till på samma sätt som hemma i Sverige. Man bör kolla upp alla regler ordentligt så att man inte missar något. En köpare och en säljare i Spanien har ofta ett juridiskt ombud som hjälper till genom hela affären och tar tillvara på dina intressen. Man bör även kolla upp det ombud man väljer så att den är godkänd av den aktuella banken för att handlägga lånedelen om man tänker låna pengar i en spansk bank. Det är viktigt att man väljer sin mäklare med omsorg, det finns många olika att välja mellan när man ska köpa något i Spanien.

Finansiering

Innan man åker på en visningsresa bör man ha löst finansieringen så att man direkt kan köpa den bostad som man hittar när man åker runt och tittar på de olika bostäderna. Svenska banker brukar generellt sett inte låna ut pengar till fastighetsköp utomlands och ha den spanska fastigheten som säkerhet. Däremot går det ofta bra att ta ett kortsiktigt lån i Sverige eller belåna sin fastighet i Sverige för att köpa en bostad i Spanien. Man kan även låna pengar i spanska banker till sitt fastighetsköp. De spanska bankerna lånar ut 50-70 % av värdet av fastigheten och lånet blir då i euro. Man kan även göra en kombination av båda alternativen.

10 % mer än priset

Något man bör ha i åtanke när man ska köpa en bostad i Spanien är att man bör räkna på ca 10% högre pris än det som utannonseras. I och med att man får betala mervärdesskatt, notarie och juristkostnader. Juristkostnaderna består i kontroll av dokument, registrering av escrituran, fastighetens registrering, skatteanmälan och representation hos notarien. Om man tar lån ska man betala stämpelskatt och uttagskostnader till banken.

Nybyggd lägenhetDet finns gott om lägenheter till salu på Costa Blanca.

Önskemål

Man bör även ha skrivit en liten lista på vilka önskemål och vad man tycker är viktigast med den bostaden som man har tänkt att köpa. Exempelvis kan man fundera på vilket läge, pris, storlek, placering, vilket skick bostaden ska ha. Har man tänkt köpa en lägenhet eller ska det vara ett hus. Alla dessa tankar är bra att ha skrivit upp innan man åker på visningen. Det är även viktigt att man besöker många olika bostäder, man kan komma på saker som man inte har tänkt på innan.

Försäljningsmandat

I Spanien finns något som heter exklusiva och icke- exklusiva försäljningsmandat. Detta innebär att de icke- exklusiva bostäderna ligger ute till försäljning hos flera olika mäklare och då lägger mäklarna inte ner lika mycket tid på presentationen, foton, bostadsbeskrivningen m.m. Det är ofta säljaren som själv har prissatt bostaden i dessa fall vilket gör att priserna kan variera väldigt. Säljaren kanske snabbt vill sälja eller har dålig bedömning av marknaden.

Förening

Vid lägenhetsköp i spanien finns inte någon ekonomisk förening i fastigheten utan endast en förening med ordförande. Därför betalar man en månadsavgift till föreningen som går till kostnader för drift av fastigheten och gemensamhetsanläggningar. Här finns inga reperationsfonder eller liknande. Detta innebär att det är viktigt att en teknisk arkitekt gör en besiktning av både lägenheten och fastigheten så att man vet vilka de kommande reparationerna och kostnaderna för dessa kommer att bli framöver.

Handpenning

Köper man en begagnad bostad ska man betala en handpenning på minst 3000 kr eller ibland 10 % av köpesumman. Betalningen sker i samband med att man skriver kontraktet och pengarna sätts in på ett klientmedelskonto. Den slutliga betalningen sker sedan vid tillträdesdagen. Köper man en nyproducerad bostad betalar man en reservationsavgift på 3000 – 6000 euro som går direkt till byggherren eller via ditt juridiska ombud. Reservationsavgiften kan vanligtvis betalas med ditt vanliga kreditkort. Även här kan handpenningen variera upp till 10 % av köpesumman.

NIE- nummer

För att kunna köpa en bostad i Spanien måste du ha ett NIE- nummer. Detta är ett spanskt skatteidentifieringsnummer. Först när du har detta nummer kan du registreras som ägare i lagfartsregistret. Numret behövs även när man ska öppna ett bankkonto, köpa bil, ansöka om lån m.m. Detta ansöker man om hos den Spanska ambassaden eller konsulatet i Sverige. Man kan även gå till en spansk polisstation och ansöka om detta. Det tar ungefär en vecka att få ett NIE- nummer och detta intyg är endast giltigt i tre månader.

Bud

När man har hittat en bostad som man vill ha lägger man ett bud och då lägger man oftast det under utgångspriset. Ibland kan även budgivningen gå uppåt men det vanligaste är att man är ensam budgivare och då inleder en förhandling med säljare istället.

Undersökningsplikt

Innan man skriver på ett kontrakt är man som köpare skyldig att noggrant undersöka bostaden. Det är ofta väldigt svårt att reklamera något efter påskrivet kontrakt. Kommer man inte göra en undersökning behöver detta villkoras i köpekontraktet. Ditt juridiska ombud hjälper till med att undersöka bostadens skick.

Kontrakt

När man som köpare och säljare är överens om alla villkoren som ska ingå i försäljningen skriver man ett köpekontrakt. Det finns vissa villkor som är obligatoriska och fastställda i lag medan andra villkor bestäms mellan parterna. Det är i samband med att köpekontraktet skrivs som man även betalar handpenningen som brukar vara på 10 % av köpeskillingen.

Tillträdesdagen

På tillträdesdagen träffas köparen, säljaren, deras ombud och mäklaren hos Notarius Publicus. Det är alltid en spansk notarie som gör överförandet av äganderätten. Notarien ser till så att allt går till på rätt sätt. Notarien upprättar även ägarbeviset ”Escritura Publica de Compraventa”. Nu säkerställs även köparens och säljarens identitet samt bostadens legala skick. Nu hanterar man även lånet för registrering av notarien. Den resterande delen av köpeskillingen betalas också nu. Utöver köpesumman får man också räkna med att det tillkommer 12- 14 % som är kostnader för skatter, notarie, registreringsavgifter m.m. Detta betalas direkt till notarien. Ska man även låna i en bank tillkommer det även avgifter för detta. Notarien häver eventuella hypotek samt ordnar med ett nytt hypotek om köparen tar ett nytt lån. Notarien betalar också skatterna, lagfartsavgifterna och hypoteksavgifterna.

Driftskostnader

Driftskostnaderna på bostaden varierar beroende på vilken bostad man har köpt och hur mycket man använder den. Man måste betala för el, vatten och försäkring på bostaden och dessa kostnader brukar vara ungefär samma som hemma i Sverige. Man betalar även en gemensamhetsavgift till föreningen som kan variera beroende på om det finns gemensam pool, grönytor som ska skötas m.m. Den totala driftkostnaden för en lägenhet på 2 sovrum brukar ungefär ligga på 1500 – 2000 kr per månad. I detta pris är då el, vatten, hemförsäkringspremie, samfällighetsavgift och fastighetsskatt. Den kommunala fastighetsskatten betalas en gång om året och baseras på fastighetens storlek och taxeringsvärdet. Skattesatsen kan ligga på ungefär 0,4 – 1,1%. Man betalar även en statlig fastighetsskatt på 0,25 – 0,5% som utgår från taxeringsvärdet på bostaden.

Tillträde

Man brukar oftast ha tillträde till bostaden samma dag som man skriver på slutavtalet. Det är hos notarien man får nycklarna. Om allt går lätt och smidigt kan man säga att det tar ungefär 4- 8 veckor från det att man bestämt sig och skrivit på kontraktet tills man får tillträde till bostaden. I samband med tillträdet ska man även teckna el, gas, vatten, telefon, internet m.m. Hemförsäkringen är dock allra viktigast att teckna och den ska gälla från och med tillträdesdagen.

När man sedan fått nycklarna är det bara att flytta in och börja njuta av den nya bostaden i detta härliga klimat på Costa Blanca.