Benissa

Den lilla staden Benissa ligger i provinsen Alicante i den norra delen av Costa Blanca. Benissa är bland de äldsta städerna på Costa Blanca kusten. Staden ligger lite längre in mot landet men har även en 4 km lång kustremsa. Benissa är omgärdad av höga berg. Staden har formats till det den är idag genom år av iberisk, romersk, arabisk och kristen historia.

Boka boende/hotell i Benissa

 

Centrum

Man får inte missa stadens medeltida stadskärna med de smala gatorna, torgen och de historiska byggnaderna. Här är byggnaderna smyckade med heraldiska sköldar och har balkonger med smidesjärnsgaller. Här finns butiker, restauranger, stormarknader, lekplatser m.m. På lördagar anordnas det marknad i Benissa.

Stränder

I Benissa finns en 4 km lång kustremsa där de största stränderna är Baladrar, Cala Llobella, La Fustera och Cala Pinet. Här är landskapet magnifikt med höga klippiga berg och underbar utsikt över Penon de Ifach. Playa la Fustera är en fin sandstrand som har blivit utnämnd med blå flagg. Under högsäsongen kan man hyra solstolar, det finns röda korset service, det ordnas barnaktiviteter m.m. Vid stranden finns parkering, bar och restaurang och turistinformation. Stranden Cala Pinets är en liten strand av sand och sten och ligger i söderläge. Härifrån kan man ta en liten promenad till det välkända stället ”Mar Morta i Roques Negres” (Döda havet och svarta stenar). Stranden ligger skyddad från vågorna i och med bergen som omger. Stranden är lämplig för barn. Stranden Cala Llobella är den minsta, tysta och vilda viken av alla. Här ser man tallar som når ner till havet och stranden är gjord av stenar. Detta är ett bra ställe för olika vattensporter. Stranden Cala Baladrar ligger i en vik som är en port mot medelhavet. Denna vik ligger skyddad från de östliga vindarna och har grunt och klart vatten. Här finns en snackbar med levande musik. Stranden Platgeta de IÁdvocat har en liten brygga och ett litet torg. Det är populärt att fiska från bryggan. Här är en sandstrand som passar för barn och här finns en fin undervattensmiljö. Under sommaren finns en snackbar vid stranden. Det klara vattnet vid Benissa passar perfekt för olika sorters vattenaktiviteter.

Mat

I Benissa hittar man ett varierat utbud av maträtter som är influerade av havet samt även olika sorters risrätter. I och med turismen så finns här även internationella maträtter. Det finns många restauranger att välja mellan och man kan även hitta barer och några pubar. Men vill man ha ett livligare nattliv får man bege sig till staden Benidorm istället.

Golf

I området runt Benissa finns många trevliga golfbanor. Med endast en timmes bilresa bort finns alla utmanande golfbanorna och det finns en del att välja mellan. Inte långt från Benissas centrum i sluttningen ligger San Jaime Golf Club som är en nio-håls sextio par kurs.

Ta sig hit

När man åker med flygplan till Benissa landar man på Alicante flygplats. Från Alicante flygplats är det sedan en resa på ungefär 90 minuter till Benissa. Från flygplatsen kan man ta sig vidare på olika sätt. Utanför flygplatsen finns det många taxibilar som man kan välja att transportera sig vidare med. Det finns även olika bussbolag som kör från flygplatsen. Tar man sig in till Alicante kan man därifrån ta sig vidare med tåget. Det finns även många biluthyrningsfirmor på flygplatsen. Hyr man en bil kan man smidigt ta sig fram dit man vill utan att behöva passa tider. Man kan dessutom passa på att besöka de intilliggande städerna. Man kan även välja att åka med en transfer som man bokar på nätet innan man ska ut och åka. Då kommer de och hämtar upp dig på flygplatsen och kör dig sedan dit du vill.

Fiesta

Den fjärde söndagen i april firas Patronage för att hedra Purisima Xiquita. Det anordnas processioner och kröning av drottningen av festivalen, fyrverkerier, musikframträdanden m.m. Helgen som är närmast den 29 juni firas morar och kristna och man hedrar San Pedro. Då hålls parader där man har klätt ut sig. Det är bland annat god mat och musik under dessa dagar.

Sevärdheter

 

Stadshuset

Stadshuset ligger på Plaza del Portal i den gamla kommunala sjukhusbyggnaden som uppfördes 1790. År 1981 blev byggnaden ett rådhus efter en omfattande renovering. Framför detta rådhus finns torget Plaza del Portal vars namn hänvisar till en av dörrarna som gav tillgång till den muromgärdade delen.

Placeta de IÉsglésia Vella

På denna plats var kyrkfästningen San Pedro byggd på det sextonde århundradet, eventuellt på resterna av en arabisk moské, för att fira den kristna tillbedjan. Man kan se en replika av ingången till kyrkan och utseendet kan man se på en bild av en målad platta som finns på en vägg. När man öppnade den nya kyrkan år 1929 förföll den gamla kyrkan. Vilket bidrog till att man på 1940-talet började riva den.

Högskolan

Runt kyrkan byggde man på sjuttonhundratalet hus till viktiga familjer så som exempelvis House of Andres och Pere Bigot. Dessa hus har idag förvandlats till huvudkontoret vid University of Alicante i Marina Alta. Här finns ett brett utbud av utbildningar. Byggnaderna är unika och visar på arkitektur från artonde och nittonde århundraden.

Consell hall

Consell Hall ligger i mitten av gamla stan och byggdes i slutet av 1500-talet. Byggnaden användes till upphandling och försäljning av vete, vilket var betydande på medeltiden. Den har en gång i tiden även använts som Casa de la villa samt som grundskola.

House Museum Abargues

Detta är ett palatsliknande hus från XVIII-XIX århundradena där man kan få se interiör från denna tiden. Det finns heraldiska sköldar, ädla trappor, matsalar, gamla kök, privata kapell m.m. Här får man uppleva den ädla familjens leverne.

Konvent av Franciscan Fathers

Det var en grupp franciskaner som bosatte sig i byn år 1611 och grundade klostret som invigdes i september 1613. Klostret var en utvidgning av kommunen samt ett skydd mot attackerna från piraterna. Här kan man beskåda arkitektur från renässansen och herrerisk arkitektur. I kyrkan finns en altartavla och ett museum där man kan se objekt från klostret. 1992 återställdes klocktornet och klostret.

Karta över Benissa