Santa Pola

Santa Pola är en liten kustby som är lite mindre än staden Torrevieja. Även om staden är liten finns här alla faciliteter som man kan önska av en liten kustby. I Santa Pola lever man på sitt fiske och arbetet med att utvinna salt. Här finns nämligen saltsjöar (salinas). I och med saltsjöarna, havet och den ljumma havsluften skapas det ett härligt och hälsosamt klimat. Landskapet är vackert varierat med berg och långa sanddynor.

Boka boende/hotell i Santa Pola

 

I Santa Pola finns en saluhall med ett stort utbud och på lördagar och måndagar är det en stor marknad på torget med grönsaker, frukter, kläder, skor, läder m.m. I Santa Pola finns långa promenadstråk längs med stränderna som även är omgärdade av många bra restauranger och barer. Det finns även leder för cykling och jogging. Stränderna är långa och fina med kristallklart vatten och de är väl underhållna.

Stränder

I Santa Pola finns det sex stränder på 12 km som är huvudstränderna här. Den första stranden som man stöter på när man kommer från Gran Alacant är Playa del Varadero för att sedan följas av Calas de Santiago Bernabeu, Playa de Levante, marinan i Santa Pola, Gran Playa, Playa Lisa och Playa del Tamarit. På dessa stränder finns röda kors-anläggningar, livräddartorn och de städas varje natt vilket gör dem väldigt fina och rena samt har givit dem miljöutmärkelsen blå flagg. Playa de Levante ligger strax innan akvariet om man kommer från Gran Alacant. Detta är en 425 meter lång sandstrand som har solstolar och parasoller för uthyrning samt pedalbåtar för uthyrning. Här finns även ett volleybollnät för den som inte bara vill ligga och slappa och restauranger att besöka om man blir hungrig. Marinan i Santa Pola har 234 kajer och 195 parkeringsplatser. Längs med marinan finns det flera restauranger och barer som är trevligt att besöka. Den längsta stranden i Santa Pola är Gran Playa på 1084 meter. Längs denna stranden finns det många restauranger och barer att besöka och här har man även rullstolsåtkomst. Den näst längsta stranden är Playa lisa på 553 meter. Denna populära strand har en mörkare sand och det finns många restauranger och barer. Här finns även vindsurfingskola och man kan hyra pedalbåtar. Tamarit Beach är också en strand med mörkare sand och det finns många barer, restauranger och turistbutiker. Carabassi Beach har gyllene sand och har fått utmärkelsen blå flagg. Här finns livvakt, flaggvarning, toaletter och fotduschar. Man kan även sätta sig vid snackbaren och ta sig något lättare att äta och dricka. Parasoller och solstolar går att hyra och det finns volleybollnät, samt man kan utöva vindsurfing, kitesurfing och hyra kajaker här.

Ta sig hit

När man ska åka till Santa Pola med flygplan landar man på Alicantes flygplats. Härifrån kan man sedan ta sig vidare med antingen någon av de taxibilar som står parkerade utanför flygplatsen. Man kan även välja någon av de bussar som står utanför flygplatsen. Vill man ha en egen bil finns det många biluthyrningsföretag på flygplatsen där man kan hyra en bil. Sedan kan man smidigt ta sig vidare dit man ska. Från Alicante till Santa Pola tar det ungefär 10 minuter med bil.

Golf

Det finns ett flertal golfbanor i närheten för den som är intresserad av golf och inte bara vill ligga vid stranden och ta det lugnt. I närheten finns exempelvis Alenda Golf och Alicante Golf som är rekommenderade golfbanor.

Sevärdheter

 

Island of Tabarca

Island of Tabarca har tidigare varit ett huvudkvarter för Berber Pirater men är idag ett Marint reservat med en speciell flora och fauna på ön och i det omkringliggande vattnet. Vattnet är kristallklart och det finns en fantastisk historia på ön. Det tar ungefär 20 minuter med båt ut till ön från Santa Pola.

Las Salinas

Las Salinas ligger bredvid staden och är en skyddad naturpark som har en internationell betydelse och är med i listan RAMSAR och har en särskild betydelse för fåglar. Denna parken är belägen vid kustområdet Santa Pola Bay och är ett område på 2470 hektar. I området finns vilda fåglar och flamingos. Här cirkulerar havsvattnet genom en flottör för att erhålla koncentrationen av salter som ett resultat av avdunstningen.

Sierra och Cabo

Bergskedjan har en klippformation vilken når 144 meter över havet och vid foten finns kappan som markerar slutpunkten av bukten. Högst upp finns fyren Atalayola Watchtower. Detta område är ett av de få exempel på fossila rev i Medelhavskusten och här finns intressant vegetation och fauna.

Santa Pola fyr och Skywalk

1858 byggdes denna fyr på den gamla Atalayola vakttorn som hade byggts 1552. Härifrån har man en underbar utsikt över Alicante och till Tabarca Island.

Santa Pola Aquarium

Mitt i den lilla staden hittar man Santa Pola Aquarium. Här finns fiskar och djur som man kan se ute längs kusten. Men man kan även se lite mer ovanliga djur så som bläckfiskar, hajar och sjöhästar. Detta är ett besök som passar alla i olika åldrar.

Fiskeauktion

I och med att Santa Pola är en viktig fiskeby bör man hålla koll på när fiskebåtarna börjar komma in under eftermiddagarna, eftersom att man inte får missa den stora fiskeauktionen som sker på eftermiddagen. Här kan man se restaurangägarna köpa in fisken som de ska tillaga till kvällens middag.

Sportevenemang

I Santa Pola kan man beskåda många stora sportevenemang. I januari varje år hålls Santa Polas halvmaraton som lockar mer än 7000 idrottare. Även sportevenemanget Triatloncros villa de Santa Pola lockar många utövare. I tävlingen ingår 1000 meter simning, 18,8 km med mountainbike och 4,8 km löpning. Andra sportevenemang som hålls är Pepe Bonet Memorial Duathlon och Santa Pola Cros Duathlon.

Karta över Santa Pola