Spansk mat

Risrätter

Det är från Valenciaregionen den spanska nationalrätten Paella ursprungligen kommer. Den äkta paellan gör man på rundkornigt bomba-ris som suger upp buljongen och smaksätts med vitlök och saffran. Man kan sedan tillsätta det man vill så som exempelvis skaldjur, kött, grönsaker eller en blandning av allt. Strax innan paellan är färdig ska man höja temperaturen för att få en liten skorpa på ytan. Här finns även andra variationer av risrätter så som exempelvis arroz negro (svartris), arroz a banda (fisk och risgryta), arroz al horno (ungsbakad ris), arroz del senoret (princes ris) m.m. Det finns även en soppgryta, Caldero, som man gör på buljong, ris och skaldjur men som även denna görs i olika varianter där även kött, korv m.m. kan ingå. En känd variant är caldero tabarquino eller en annan är gazpacho. Ollas är en traditionell gryta som har fått sitt namn av den lergodsgryta som den tillagas i. Grytorna görs på det man har till hands exempelvis bönor, kikärter, rotsaker och stark korv.

Pasta

Fideua är en speciell skaldjursrätt som är släkt med den berömda paellan. Rätten kommer också från valenciaregionen. Istället för att använda ris har man fideua-pasta i rätten. Man kan välja vilken sorts pasta man vill så som exempelvis spagetti, capellini m.m. Sedan bryter man den i bitar istället för att ha hela pastabitar.

Skaldjur och fisk

Skaldjur och fisk finns det gott om på Costa Blanca. Man serverar antingen fisken grillad eller stekt eller som ingrediens i någon av alla de risrätter som tillagas på Costa Blanca. Dorada a la sal som är en saltinbakad havsruda är en vanlig rätt här.
 

Spansk mat
Spansk mat

 

Kött och vilt

Den torkade skinkan Jamon Iberico är också populär och känd på Costa Blanca. Det finns även många kötträtter som serveras här. Många maträtter innehåller kanin, hare, hjort, rapphöna, vaktel m.m. en känd rätt är Chuletas de cordero al ajo cabanil. Detta är lammkotlett som serveras med en stark sås som är gjord på vitlök, vinäger och lagerblad.

Dryck

När man äter en god matbit kan det passa bra att även dricka ett gott vin till. I regionen finns många vinkällare eller bodegas med prisbelönta viner till låga priser. Bodegorna har guidade turer och vinprovning. I och med områdets goda jord, milda klimat och luftfuktigheten blir det bra förutsättningar för att tillverka bra viner. De kändaste druvorna är Muscat de Alexandria, Alicante Bouschet och Monastrell. Alicante är känt för lyxvinet Fondillon som man tillverkar av druvan Monastrell. Fondillon är en av fem viner som har rätt att ha ett eget namn. De andra fyra är Champagne, Sherry, Port och Cava. Här görs även söta Moacatell viner.
 

vin
Vin
vin
Vin

 
Här finns även en söt och krämig dryck, Orxata, som görs på mald jordmandel. På sommaren serveras Orxata med krossad is. Denna hemmagjorda drycken är godare än den som säljs på flaska.

Vattnet i Costa Blanca går att dricka men är inte så gott så många väljer istället att köpa vatten på flaska. Vill man ha mineralvatten så heter det ”agua mineral” och vill man ha mineralvatten med kolsyra så heter det ”agua con gas”.

El tapeo kallas en slags barrunda där man går från tapasbar till tapasbar. På Costa Blanca finns många tapasbarer som serveras små rätter med exempelvis skinka, räkor eller croquetas m.m. Vill man ha en större portion ska man istället be om en racion. Spanjorerna brukar oftast fylla på med ett par tapasrätter mellan lunchen och den sena middagen.

Frukt och grönsaker

Är man på Costa Blanca ska man passa på att smaka på frukt och grönsaker. Costa Blanca är känt som Spaniens fruktträdgård. Stora mängder frukt och grönsaker produceras här. På traktens marknader kan man hitta dessa läckerheter så som exempelvis apelsiner, citroner, mandel, oliver, vindruvor m.m.

Sötsaker

De valencianska mandlarna är de bästa som går att hitta. Alicante har även en egen typ av nougat som kalls Turron som är gjord på honung och mandel. Det finns en mjuk sort som kallas ”Xixona” och en knaprigare sort som kallas ”Alicante”. Den mjuka varianten är den största producenten av Turron. Älskar man choklad ska man bege sig till kuststaden La Vila Joiosa. Här har det tillverkats choklad i nästan 300 år. Det finns även ett chokladmuseum här, med provsmakning, som företaget Valor driver. Valor är en av Spaniens största chokladtillverkare.

Restauranger

Det finns många trevliga restauranger som är värda att besöka på Costa Blanca. Restaurangerna är mycket prisvärda på Costa Blanca, även lyxrestaurangerna har bra priser om man jämför med de svenska restaurangerna. Spanjorerna äter oftast lunch vid 14 tiden och brukar då äta två eller tre rätter. För att sedan äta en middag efter kl. 21 och då blir det en lättare middag. På kusterna serveras måltiderna tidigare på restaurangerna med tanke på alla utländska besökare.