Bra att veta

Tider

Tiderna i Spanien är samma som i Sverige både sommartid och vintertid. Öppettiderna i affärerna brukar vara ungefär 9.30- 20.30 där vissa varuhus har öppet till 21.30. Det brukar vara lunchstängt för siesta mellan 13.30- 14 – 16.30 eller 17. På söndagar är affärerna utanför turistområden stängda. I Spanien är det vanligt att restaurangerna serverar lunch mellan kl 14- 16 och middagen mellan kl 21- 24. Spanjorerna brukar ha lite senare matvanor än svenskarna, men det går att äta sina måltider tidigare också. När det är allmänna helgdagar brukar vissa barer, restauranger och affärer hålla stängt, speciellt i inlandsregionen. Det går även färre bussar och tåg och vill man åka detta bör man boka långt i förväg. Om en helgdag skulle infalla mitt i veckan brukar det vara vanligt med en klämdag. I augusti kan även många ställen vara stängda, men detta gäller inte på turistställena.

Valuta och pengar

I Spanien använder man Euro. Spanien är fortfarande till viss del ett kontantsamhälle där man på hotell, restaurangbesök eller om man gör större köp brukar betala med kort. Medan på barer, i taxi eller vid småköp brukar man betala med euro i kontanter. Det bästa är att ta ut kontanter från en bankomat istället för att växla på ett växlingskontor i och med att kursen kan vara dålig där.

Dricks

Serviceavgiften i Spanien är som i Sverige, den ingår redan i priset. Men på restauranger kan man ändå ge en dricks på 5 – 10 %, beroende på hur servicen har varit.

Säkerhet

Brottsligheten på Costa Blanca är relativt låg, men det är ganska vanligt med stölder. Det är dumt att ta med sig värdesaker till stranden utan lämna dem i stället hemma i säkerhetsskåpet. Man kan ta med sig lite kontanter som man får ha uppsikt över.

Språk

Valenciano och spanska är de två officiella språken på Costa Blanca. Runt Murcia talar man spanska och inåt landet är valenciano vanligare, då framför allt i norra delen av Costa Blanca. Inom turistbranchen så som hotell- och restaurangbranchen är engelska vanligt, men utanför är kunskaperna i engelska begränsad.

Vatten

Kranvattnet går att dricka men smakar inte så bra, så många köper mineralvatten på flaska. Mineralvatten heter ”agua mineral” och mineralvatten med kolsyra heter ”agua con gas”.

Övrigt

Trålfiskarna arbetar inte på söndagar och måndagar vilket gör att fiskdiskarna på de flesta marknaderna brukar vara stängda på måndagar. Fisken som säljs då brukar inte vara färsk och man kan undvika att köpa fisk i affären eller äta dem på restauranger.
Frimärken kan man handla på ”Estancon” som tobakskiosker kallas i Spanien eller så kan man handla de på posten.
För svenskar gäller sjukförsäkring om man har med sig sitt EU- kort från försäkringskassan där man har rätt till gratis sjukvård. Kortet kan man beställa hos försäkringskassan.

Djur

När man är i Spanien ska man se upp för pinjelarven eller processionslarven som man också kallar den. Denna larv kryper ut från sina bon i pinjeträden och går iväg i en lång procession. Om man skulle råka beröra den orsakar detta en allergisk reaktion med svullnad och brännskador som följd. Man kan även få kallbrand och den del som har berört larven kan även ramla av. Exempelvis har hundar tappat delar av sin tunga. Brännmaneterna i Spanien är mycket giftigare än i Sverige och man får större skador om man kommer i kontakt med dem. Man bör även undvika en del skorpioner och spindlar. Om man skulle bli biten bör man uppsöka läkare. I Spanien finns även kackerlackor och för att minimera dessa bör man spola igenom avloppen regelbundet. Man kan även gå till apoteket och köpa acido borlco (borsyra) och till supermarket och köpa leche condensada (kondenserad mjölk). Dessa ska man sedan blanda och rulla till små bollar. Bollarna placerar man sedan där kackerlackorna trivs så som exempelvis bakom kylen, frysen och i skåp m.m.

Blå flagg

Det finns över 100 km sandstränder varav många av dessa har fått EU:s blå flagg. Blå flagg är en internationell miljöutmärkelse som går till badplatser och småbåtshamnar som uppfyller vissa kriterier vad gäller vattenkvalitet, säkerhet, service och miljöinformation. Det är endast de renaste och godkända stränderna som får denna utmärkelse.