La Manga

La Manga är en smal landremsa som är ungefär 22km lång och några hundra meter bred. La Manga betyder ärm på spanska och detta är som en landtunga som går ut i medelhavet. Innanför denna landtunga bildas sedan något som liknar en lagun och denna lagun kallas Mar Menor. Det genomsnittliga djupet på lagunen är 7 meter vilket gör att vattnet är så varmt att man kan bada här året om i stort sett. Vattnet har även hög salt och jod halt vilket är känt för sina hälsosamma effekter. På båda sidor av La Manga finns fina långa sandstränder. Den södra delen tillhör Cartagena kommun och den norra delen San Javier kommun. Här finns väl underhållen bebyggelse som främst är semesterboenden och det finns flera restauranger, barer, lekplatser m.m. I och med att vattnet i lagunen är så lugnt och landskapet är så ovanligt passar det bra för naturälskare, barnfamiljer och vattensportsentusiaster.

Boka boende/hotell i La Manga

 

La Manga är belägen i Murcia regionen ungefär 75 km söder om Murcia och stadens internationella flygplats. Kustremsan sträcker sig från Cabo de Palos till naturparken San Pedro del Pinatar. I och med att det är flest semesterboende här är det under vintermånaderna runt 10 000 invånare och under sommarmånaderna kan invånarantalet öka upp till 200 000 invånare. Området har en medeltemperatur på 18 grader och 300 soltimmar per år. La Manga har marknad på lördagar vilket kan vara trevligt att besöka för den shoppingintresserade.

lamanga
La Manga

 

Stränder

La Manga har ungefär en 44 km lång strandsträcka. Dessa stränder är stora, orörda och mycket fridfulla och skiljer sig från de andra medelhavsstränderna. Det råder också hög miljöstandard på stränderna. Här finns även lekplatser, barer och restauranger. Det finns tre huvudsakliga stränder där Mar Menor Stranden leder fram till den varma La Manga del Mar Menor lagunen. På den östra kusten finns det en sandstrand som leder fram till havet. På den sydliga kusten är många av stränderna omgivna av klippiga områden. Kusten omges av två hav som är Mar Menor och Medelhavet med kristallklart vatten. Den största hamnen på La Manga är Tomas Maestre och här kan man få se flera stora båtar. Här finns även restauranger och barer som man kan besöka för att ta sig något gott att äta och dricka samtidigt som man beundrar de fina båtarna.

Mat

La Manga har en blandning av etniska influenser och det är ett gastronomiskt paradis. Här erbjuds man det bästa från medelhavet, exempelvis paella, färsk fisk, grillat kött och olika sallader av lokalt odlade produkter. Den vanligaste och populäraste delikatessen på La Manga är fisken Mujol och Dorada. Även hummer, ostron och olika skaldjur kommer från de lokala fiskarna. Det finns många olika restauranger att välja mellan på La Manga.

Ta sig hit

För att ta sig hit kan man välja att åka med någon av de flygbolag som tar sig hit och sedan själv boka ett hotell eller hyra en lägenhet eller ett hus. Hyr man ett hus eller en lägenhet får man lite större frihet och kan rå om sig själv på ett annat sätt än om man bokar ett hotell. På hotellen däremot får man en helt annan service och hjälp med det mesta. Det beror helt enkelt på vad man är ute efter. Tar man sig hit med flyg kan man antingen landa på Murcia internationella flygplats eller Alicante flygplats. Från Alicantes flygplats tar det ungefär 70- 90 minuter till La Manga. Från flygplatsen kan man välja att åka med någon av de taxibilarna som väntar utanför eller så kan man hyra en egen bil utav någon av alla biluthyrningsfirmorna. Tar man en taxi kommer man snabbt och lätt fram dit man vill och hyr man en egen bil kan man även passa på att besöka de närliggande städerna på kusten.

Fiesta

I La Manga hålls olika fiester och en av de hålls i september. Då det kommer vara olika barnaktiviteter, familjeaktiviteter, utställningar, konserter, festande med utomhusbarer där det serveras snacks och dryck samt avslutningar med fyrverkerier. Varje dag har olika teman och man kan komma klädd efter temat.

Sevärdheter

El Faro de Cabo de Palos
Detta är en fyr som ligger nästan ute på ärmens spets alldeles ovanför Mar menos största småbåtshamn. Härifrån har man utsikt över medelhavet och några små öar. Tornet står på en plats som är 81 meter över havet och tornet är på 51 meter. Tornet var till för att skydda sig från angrepp av Barbary pirater

Puerto Deportivo Tomas Maestre

Denna marina ligger i norra delen av La Manga i ett område som traditionellt har använts av lokala fiskare och seglare. Härifrån har man lätt tillgång till de två haven Mar Menor och Medelhavet. Här finns även restauranger, barer, klubbar och shoppingmöjligheter.

Peke Park

Peke Park är en nöjespark som är belägen i hjärtat av La Manga. Här finns minigolf, motorcyklar, gummibåtar, bilar, studsmattor, tåg, m.m. Det finns även kiosk, bar och restaurang. Det är gratis inträde men man betalar för attraktionerna. Parken har säsongsöppet.

Solaz Lines

Solaz Lines erbjuder ett stort utbud av båtturer. Det går turer till de olika öarna i Mar Menor och även öar i Medelhavet. Man kan ha en båt för bad och snorkling, eller ta en undervattenstur eller hyra en båt för privata fester. Båtarna är bemannade av professionell personal.

Puente de la Risa

Puente de la Risa är en av den största turist attraktionen i La Manga. Denna bro har en speciell och höga lutning. Man får en speciell känsla av tomhet i magen när man passerar denna bro med bil och detta får de som passerar att skratta vilket gör att bron kallas Bron av skratt. Bron byggdes 1978 och skulle efterlikna broarna i den italienska staden. Bron är täckt av stenar som har mycket motståndskraft mot vattenstänk.

Nöje

Är man intresserad av vattensporter ska man bege sig till La Manga del Mar Menor. Här har man en perfekt plats att träna segling, simning, vattenskidåkning, kanotpaddling, vindsurfing, kite surfing, vattenskoteråkning, catamaraning eller någon annan vattensport. Här finns vattensportsklubbar och dykskolor. La Manga passar även bra för ridning, cykling, åka fyrhjuliga motorcyklar m.m. La Manga har även många klubbar och ett livligt nattliv. Stadsdelen El Zoco Alcazaba har butiker, restauranger och även nattklubbar som är öppet till tidigt på morgonen. Många besöker även den lilla fiskebyn Cabo de Palos som ligger söder om och alldeles i anslutning till La Manga. Denna by är tom och dåsig på dagen men på natten flödar det av liv och rörelse och det finns ett stort utbud av nattklubbar här. På The Hotel Hyatt finns ett året runt casino med olika sorters spel, blackjack, baccarat och spelautomater. På La Manga finns även tre öppet hus biografer med många olika program varje kväll. Men de flesta av filmerna är på spanska.

Golf

La Manga Club är en resortanläggning som har tre golfbanor och en sportanläggning där flera nordeuropeiska fotbollsklubbar brukar arrangera träningsläger under vintern. Detta ställe ligger i Los Belones som ligger i närheten av La Manga och inte i själva La Manga. La Manga del Mar Menor har golf av världsklass. Golfklubben på ön heter Club de Golf Altorreal och är en 18- hålsbana med gröna, lummiga träd och en panoramautsikt över medelhavet. Andra golfbanor är Club de Golf Pacheco, Club De Golf mar Menor Polaris och Hacienda Del Alamo.

Karta över La Manga