Altea

Altea är en mycket vacker och charmig stad som ligger söder om Calpe och norr om Benidorm. Staden har fått bevara sin Spanska charm även om den har ökat i popularitet och fler turister har hittat hit.

Boka boende/hotell i Altea

SÖK BOENDE HÄR
 

Altea är belägen vid havet i en liten vik och omges av berg. Bergskedjorna El Morro de Toix och Sierra Frost ligger runt Altea. Altea delas av utav motorvägen som passerar staden. Ena sidan är med stränder och marinan och andra sidan är den gamla och den nya staden.

Altea ligger i provinsen Provincia de Alicante och regionen Valencia i östra delen av landet. Altea har ungefär 24 000 invånare och har en area på 35 kvadratkilometer. Altea har länge varit en tillflyktsort för konstnärer, skulptörer och författare. Kulturhuvudstad av Valencia har Altea benämnts i och med det nya University of kultur och Fine Arts och en ny konsertsal. Namnet Altea kommer från den moriska ”Althaya” vilket betyder hälsa för alla. Altea har ett väldigt behagligt klimat hela året där temperaturen nästan aldrig går under 18 grader. Sommartid kan temperaturen stiga upp till 42 grader i skuggan.

altea
Altea

 

Centrum

Altea är belägen på en bergshöjd och på den högsta höjden ser man församlingskyrkan Jungfru de Consuelo med de blå kupolerna. Står man på torget framför kyrkan har man en vacker utsikt över hela staden och här är en samlingsplats för lokalborna. Här finns flera kaféer och restauranger. Härifrån fortsätter sedan trappformade stenlagda gränder kantade av vitkalkade gamla hus smyckade av blommor och man hittar en del utsiktsplatser på vägen ner. Den typiska arkitekturen på byggnaderna har bevarats. Det finns många konstnärsbutiker, ateljéer och hantverksbutiker i denna del av staden. Här finns även många restauranger och barer. Fortsätter man till den nedre delen av staden hittar man fiskekvarteren och hamnen. Här finns en fin strandpromenad utmed en sex kilometer lång strandsträcka av klappersten, små vikar och klippor. Här hittar man även många kaféer och restauranger. I den nya delen av staden har de en marknad som är ett trevligt besök för den som är intresserad av shopping. Här finns grönsaker, frukt, kryddor m.m.

altea
Altea

 

Mat

Något som rekommenderas att äta när man är i Altea är färsk fisk och skaldjur. Man kan även passa på att prova de lokala produkterna så som exempelvis olika skinkor, närodlade oliver och olika sorters ostar.

Ta sig hit

Åker man med något av de lågprisflyg som finns hit till Altea landar man på Alicante flygplats. Från denna flygplats tar man sig sedan vidare med någon av kommunikationerna som finns till Altea som ligger 61 km bort från flygplatsen. Med motorväg A-7 tar man sig till Altea och huvudvägen N-332 går genom staden. Utmed kusten från Alicante till Denia går även ett tåg som passerar genom Altea. På flygplatsen finns taxibilar som man kan ta för att åka vidare till staden och det finns även flera biluthyrningsfirmor där man kan hyra en bil. Hyr man en egen bil har man dessutom en större frihet och kan passa på att se sig om på kusten och besöka de närliggande städerna. I Altea kan man bo på någon av de hotell som finns där eller hyra en lägenhet eller ett hus.

Fiesta

Den 12- 14 augusti firas Castell de LÓlla med en fest där tusentals fyrverkerier skjuts ut över havet. Första veckan i september firas Moros y Cristianos, morer och kristnas festival. Här klär man ut sig i kostymer och går genom staden i parader. Detta är återskapandet av försvaret av staden från de moriska inkräktarna. Även denna festival har en massa fyrverkerier.

altea
Altea

 

Sevärdheter

Bellaguarda Tower

Detta är ett vakttorn som ligger i den gamla delen Bellaguarda. Detta torn var en del av flera torn varifrån vakthållningen kunde hålla utkik efter inkräktare från havet. Härifrån har man en fin utsikt över denna del av Costa Blanca.

Altea Palace

Altea Palace har utställningar, konferenser, konserter, baletter och teaterföreställningar. Här får ungefär 1000 personer plats. I museet intill finns mer än 2000 musikinstrument utställda.

Navarro Ramon Museum

Detta är ett museum där man hittar målningar av Navarro Ramon som föddes 1903 i Altea.

Casa de cultura

Ett kulturcentrum med bibliotek och konstutställningar. Här kan man låna böcker och det finns studierum och datorer för allmänt bruk.

Nuestra Senora del Consuelo

Kyrkan byggdes i början av 20- talet och har en blå och vit kaklad kupol. Här finns även olika glasmålningar, intressanta väggmålningar och skulpturer. Detta är en viktig symbol för Altea.

Gamla stan

Gamla stan är belägen högt upp på en kulle där den imponerande Nuestra Senora del Consuelo kyrkan står i centrum. Här finns branta kullerstensgator med ett flertal konstgallerier, butiker, restauranger, barer och kaféer. Här finns även ett flertal utsiktsplatser varifrån man har en otrolig utsikt över staden. Staden har varit en fristad för målare, poeter, musiker och fotografer i mer än 40 år.

altea
Altea

 

Nöje

I Altea är butikerna och restaurangerna ganska utspridda och några av de bättre restaurangerna ligger lite utanför byn. Även på torget framför kyrkan hittar man många restauranger och barer som är väl värt ett besök. Här sätter även en del konstnärer upp sina alster till allmän beskådan.

Golf

I närheten av Altea hittar man golfklubben Don Cayo Golf Club. Det finns även fler golfbanor för den golfintresserade om man kör lite längre bort från staden.

Stranden

Altea har en 8 km lång kust som består av vikar, klippor och stränder. Inne i byn finns det ingen riktigt bra strand utan här består stränderna mestadels av stora stenar, men vattnet är fint och klart. Utmed stranden finns en fin strandpromenad som är kantad av restauranger och barer. Vid den ena änden av strandpromenaden kan man hyra solstolar. Den bästa stranden ligger strax söder om Altea, Cap Blanch som går ihop med Playa de Albir. Altea och Albir är nästan ihopväxta med varandra. I Albir är stranden mycket finare och det är ett livligare strandliv här. Denna strand har ett stort utbud av fritid- och nöjesaktiviteter. Bakom stranden finns semesterorten Albir med restauranger, barer, kaféer, stormarknader och strandpromenad. I norr ligger stranden Cap Negret som är en grusstrand som slutar i en vik med svarta stenar. En till populär strand är Playa de la Olla som ligger inför en ö med samma namn.

Karta över Altea